Embertelen bánásmód egy beteggel

Embertelen bánásmód egy beteggel

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), embertelen bánásmód miatt elmarasztalta Dániát, amiért egy helyi kórházban indokoltalanul hosszú ideig ágyhoz kötve tartottak egy pszichiátriai betegségben szenvedő pácienst.

2020.09.18

A kérelmet benyújtó dán férfit, aki paranoid skizofréniájából kifolyó erőszakos magatartása miatt már 8 éve volt egy dán pszichiátriai osztály ápoltja, 2013-ban 23 órán keresztül tartotta ágyhoz rögzítve a kórház személyzete.

A strasbourgi testület úgy ítélte meg, hogy a dán bíróság döntése helyes volt, miszerint a kórház dolgozói indokoltan kötözték le a felperest, mert "agresszív viselkedésével közvetlen kárt okozhatott volna környezetének". A bírák azonban felhívták a figyelmet, hogy a nemzeti bíróság ítélete figyelmen kívül hagyta az ágyhoz kényszerítettség időtartamát.

Az aznap ügyeletet vezető orvos annak ellenére tartotta több órán keresztül a beteget lekötözve, hogy már órák óta nyugalmi állapotban volt.

Következésképpen az EJEB elítélte Dániát, az emberi jogokról szóló európai egyezmény 3. cikke alapján, amely tiltja az embertelen és megalázó bánásmódót és 10 ezer euró kártérítés kifizetésére szólította fel a dán államot.

Embertelen bánásmód egy beteggel

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek