Élvezze újra a sétálást!

Élvezze újra a sétálást!

Helytelen testtartás, túlsúly, mozgásszegény életmód, kálciumhiány, vénás betegség és még sorolhatnánk, hogy mi okozhat a nehézláb érzést, amikor már három perc gyaloglás is nehezünkre esik. A gyógyulás ebben az esetben is főként rajtunk múlik!

Mit jelent a nehézláb érzés?

A nehézláb-érzés egy tünetegyüttes, amely az alsó végtagokban jelentkezik. A beteg úgy érzi, lába nehéz, mint az ólom, alig tudja megemelni, fáj, viszket, ég, bizsereg, estére meg is duzzad, de általában reggelre lelohad. Nem csak a lábszár feszül, de a boka is, éjszaka pedig gyakran jelentkezik lábgörcs. Nem csak a vastag láb, de a kanyargós, kitágult vénák, a lábszár bőrének elszíneződése is esztétikai problémát jelent.

Mitől van a nehézláb-szindróma?

Nehézláb-érzés több dologtól is kialakulhat. A legegyszerűbb és legkönnyebben kezelhető probléma, ha valóban csak a fáradtság okozza a panaszt és a lábizmok a fokozott terheléstől fájnak. Bizonyos ásványi anyagok hiánya is okozhat ilyen jellegű tüneteket, ezért érdemes vérképet készíttetni, ellenőriztetni a vas, a magnézium és a kalcium szintjét. Ha a tünetek folyamatosan jelentkeznek, és pihentetésre sem múlik a fájdalom, vénabetegség állhat a háttérben.

Élvezze újra a sétálást!

Az élet során meggyengült, kitágult vénák és az alsó végtagi vénás rendszert alkotó mély és felületes vénák közötti, nem jól záró billentyűk miatt a vér az erek falán keresztül a testszövetekbe kerül, emiatt alakul ki a fájdalom és a dagadás (ödéma).

„Én irodában dolgozom, korábban azt hittem, ez a pincérek betegsége.”

A probléma kialakulását az álló és ülő életmód is elősegíti, napi 8 órás egy helyben ülő- vagy állómunka is hátrányos hat a vérkeringésre. Fokozottan veszélyeztetettek az elhízottak, a mozgásszegény életmódot élők és a várandós kismamák. A túlságosan kevés folyadékfogyasztás szintén közrejátszhat a nehézláb-szindróma létrejöttében, de a kényelmetlen, rosszul kiképzett cipő is oka lehet a betegség kialakulását. Az örökletes tényezőkre szintén érdemes odafigyelni, akinek a családjában előfordult, fokozottan számíthat a probléma jelentkezésére.

Mit tehetek ellene?

1. Kerülni kell a hosszas állást vagy ülést. Állómunka esetén érdemes félóránként leülni, pihenni pár percet, ülőmunka esetén pedig óránként tíz percet állni, esetleg tornáztatni a lábakat.

2. A keresztbe tett lábak kifejezetten rossz hatást gyakorolnak a vénákra, ezt a testtartást kerülni kell.

3. Akár munka közben, de otthon mindenképpen érdemes felpolcolni, magasra tenni a lábakat.

4. A fürdést, zuhanyzást hideg-meleg váltózuhannyal érdemes befejezni, majd alulról-felfelé meg lehet masszírozni a lábakat, így a vér könnyebben visszajut a szívhez.

5. A túl szoros zoknikat speciális gumírozott, kompressziós harisnyára érdemes cserélni. Kényelmes, lehetőleg lapos sarkú cipőt érdemes viselni, a túlsúlytól szabadulni kell, és be kell iktatni a mozgást az életmódba.

6. A gyaloglás, kerékpározás és az úszás tökéletes sport a vénás betegségben szenvedőknek.

7. Duzzadt lábra a hideg vizes, jeges borogatás ajánlható, vagy a patikákban kapható krémek, kenőcsök, tapaszok enyhíthetik a fájdalmat.

Hallottam a vénás tornáról? Az tényleg segít?

Vénás tornával a panaszok megelőzhetőek, illetve enyhíthetőek. Ha a tünetek gyengék, és még csak izomfáradtsággal küzd a beteg, érdemes erőteljesebben végezni a tornát, hogy a láb izmai megerősödjenek, az érfalak rugalmasak maradjanak. Lábujjhegyen járás, lábujjak bemarkolása-kinyújtása, lábfejkörzés, spiccelés, lábemelések szerepelnek a gyakorlatok között.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek