Előzzük meg a meghűlést!

Előzzük meg a meghűlést!

Hamarosan beköszönt a nátha- és influenzaszezon. Mint mindig, ebben az esetben is a betegség elkerülésének legjobb módja a megelőzés. Csokorba szedtük a legfontosabb praktikákat, óvintézkedéseket: kis odafigyeléssel sokat tehetünk az egészségünkért!

1. Mindig legyen nálunk papír zsebkendő! Minden orrfújáshoz használjunk külön papír zsebkendőt, amelyet használat után azonnal dobjunk fedeles szemetesbe. Az új "köhögési etikett" szerint, ha tüsszentenünk kell és nincsen nálunk zsebkendő, a kezünk helyett tüsszentsünk a könyökhajlatunkba! (Este mossuk ki a ruhadarabot.) Orrfújás és tüsszentés után mossunk kezet, akkor is, ha zsebkendőt használtunk.

2. Mossunk gyakran kezet, különösen hazaérkezés vagy a munkahelyre való megérkezés után, köhögés és tüsszentés után, illetve minden étkezés vagy ételhez nyúlás előtt.

A kézmosás 5 lépése:

  1. Nedvesítsük meg a kezünket, használjunk meleg vizet.
  2. Szappanozzuk be a kezünket! Még hatékonyabbak leszünk, ha antibakteriális szappant használunk.
  3. Dörzsöljük át a kezünket legalább 20 másodpercig. Mossuk meg a tenyeret, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatti részt is (ehhez körömkefét is használhatunk).
  4. Öblítsük le a kezünket bő, folyó vízzel.
  5. A kézmosást követően kerüljük az agyonhasznált törülközőket. Ha nem áll rendelkezésre tiszta és száraz törülköző, részesítsük előnyben a papírtörlőt, de leginkább a falra szerelt kézszárítót.

Ha nem jutunk el mosdóba, nagyon hasznosak a víz nélkül is alkalmazható kézfertőtlenítő gélek is.

3. Ne dörzsöljük a szemünket - a kórokozók nemcsak az orron és a szájon, hanem fertőzött kézzel a szemünkhöz nyúlva is bejuthatnak a szervezetünkbe.

4. Fertőtlenítsük a gyakran használt tárgyakat! Jó, ha tudjuk, hogy a munkahelyünkön is találkozhatunk különböző kórokozókkal, hiszen azok ott lehetnek a számítógép billentyűzetén vagy a kilincsen is. Ha lehet, töröljük át mindennap ezeket a tárgyakat. Ha a munkahelyünkön ebédelünk, a poharunkat, a tányérunkat és az evőeszközünket mindig mossuk el.

5. Szellőztessünk minél gyakrabban! Mint tudjuk, a nátha- és az influenzavírus cseppfertőzéssel terjed, és erre annál nagyobb az esély, minél kevésbé van lehetőség a levegő cserélődésére. A valódi friss levegő beengedése a legjobb megoldás, már egyetlen perces kereszthuzat is sokat jelenthet. Ahol csak klímaberendezés áll rendelkezésre, ott gondoskodjunk a gép rendszeres tisztításáról és fertőtlenítéséről!

6. Kerüljük a tömeget! Ha nem muszáj, ne vegyünk részt tömegrendezvényen. Ha lehetséges, ne a tömegközlekedést válasszuk - ha ez nem megoldható, igyekezzünk kerülni a csúcsforgalmi órákat.

7. Ha mégsem tudjuk elkerülni a tömeget, viseljünk sebészi maszkot! Egy esetleges járvány idején különösen ajánlott a maszk viselése egészségügyi dolgozóknak és olyan munkakörben dolgozó embereknek, akik közeli kontaktusba kerülhetnek a betegekkel. A patikákban részecskeszűrő és vírusölő maszkot is beszerezhetünk.

8. A szokásosnál is jobban ügyeljünk a jó kondíciónkra! Mozogjunk rendszeresen, tartózkodjunk sokat a szabadban! Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint igyunk sok folyadékot, és aludjunk eleget!

9. Erősítsük ellenálló képességünket! Fogyasszunk gyógynövényekből készült főzeteket, fokhagymát, ginszenget, ehináceát, mézet, magas vitamintartalmú zöldségeket és gyümölcsöket.

A gyógyszertárakban is sokféle C-vitamin-, illetve multivitamin-készítmény, valamint immunerősítő kapható. Forduljunk a gyógyszerészhez, aki segít eligazodni ezek között.

10. Szaunázzunk! A forróságban elpusztulnak a kórokozók, de a szaunaeffektus (a forró és a hideg hatások váltakozása) megelőzésképpen is kiváló.

11. Ha betegnek érezzük magunkat, forduljunk orvoshoz! Telefonon is felvehetjük a kapcsolatot háziorvosunkkal vagy a háziorvosi ügyelettel, és tanácsot kérhetünk, miután tájékoztattuk az orvost a tüneteinkről és egyéb, már meglévő betegségeinkről vagy állapotunkról.

Betegen maradjunk otthon, amíg a láz és egyéb tünetek elmúlnak (kivéve, ha később mégis súlyosbodik az állapotunk). Tünetekkel ne menjünk dolgozni vagy iskolába, és betegségünk ideje alatt kerüljük a szoros személyes kapcsolatokat!

Ne kezdjünk magunktól öngyógyításba, ha gyógyszeres kezelésre van szükségünk! Döntsön a kezelőorvosunk a gyógyszerek használatáról. Semmiképpen ne használjuk az otthon talált vagy ismerőstől kapott antibiotikumot, hiszen az egyrészt csak bakteriális fertőzés esetén indokolt, másrészt az antibiotikum alkalmazásáról egyénre szabott módon kell dönteni.

12. Mint szakértőnk mondja, akinek ingyenesen felajánlják az influenza elleni védőoltást, annak érdemes élnie ezzel a lehetőséggel.

13. A gyógyszertárakban is sokféle C-vitamin-, illetve multivitamin-készítmény, valamint immunerősítő kapható. Forduljunk a gyógyszerészhez, aki segít eligazodni ezek között.

A kézmosásról

A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. Néhány óra leforgása alatt 500-1000 baktérium is megtelepedhet a tenyerünkön és az ujjainkon. Egyes baktériumok húsz percig, mások akár órákig, hetekig  is képesek életben maradni és fertőzni. A baktériumok és vírusok terjedésére a kézmosás a legjobb, legegyszerűbb, legolcsóbb és leghatékonyabb ellenszer.

Ennek ellenére egyes felmérések szerint a brit anyák fele nem most kezet pelenkacsere után, és csak minden ötödik amerikai személy mos kezet WC-használat után.

Szomorú adat, hogy a fejlődő országokban több mint három és fél millió 5 év alatti kisgyerek hal meg hasmenéses megbetegedésben és tüdőgyulladásban, pedig alapos kézmosással a hasmenéses megbetegedések száma átlagosan 45 százalékkal, a légúti megbetegedések száma pedig 23 százalékkal csökkenthető!

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek