Előzze meg a további problémákat trombózis után

Előzze meg a további problémákat trombózis után

Egy trombózis önmagában is veszélyes állapot, hiszen mindig fenyeget az elszabadult vérrögből adódó tüdőembólia kockázata. Miután valakinél bekövetkezett ez a súlyos szövődmény, utána hosszabb ideig alvadásgátló kezelésre szorul. Ez nemcsak az újabb trombózist hivatott megakadályozni, hanem az úgynevezett poszttrombotikus szindróma kialakulását is. Hogy ez pontosan mit is takar, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Mi az a poszttrombotikus szindróma?

A mélyvénás trombózis a fogamzásgátlók lehetséges következménye miatt az elmúlt időszakban egyre inkább bekerült a köztudatba. Sajnos egyre több embert érint manapság ez az életveszélyes állapot, ami bizony nem ritkán a beteg elkövetkező éveit is megpecsételi.

A trombózis egyik szövődményeként igen gyakori az úgynevezett poszttrombotikus szindróma, ami a megelőző kezelések nélkül 8-10 éven belül (néha hamarabb) kialakul: az alsó végtag bőrének, felületes szöveteinek a vénás keringés fokozatosan romlik, végül nem-, vagy igen nehezen gyógyuló lábszárfekélyek lépnek fel. Ezt az okozza, hogy a mélyebb vénák felé a keringés megszűnik, a visszaáramló vér új utakat (vénákat) keres magának.

Előzze meg a további problémákat trombózis után

„A PTS (azaz a poszttrombotikus szindróma) azért alakul ki, mert a mélyvénás trombózis utána nem számolják fel az okot, így a tönkrement vénabillentyűk ottmaradnak, és következő trombózis kiindulópontjai lesznek. A legrosszabb eset az, ha a beteg ezt észre sem veszi és lábon kihordja. Amennyiben számos ilyen trombotikus eseményen van túl az illető, a vénás keringés olyannyira károsodik, hogy kezelés nélkül az esetek kb. 80%-ában 10 éven belül kialakul a poszttrombotikus szindróma, ami akár lábszárfekélyt is eredményezhet.”- mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A PTS tünetei:

  • livid elszíneződés
  • ödéma
  • visszerek
  • fájdalom, viszketés
  • érzészavar

Fontos a megfelelő kezelés és utánkövetés

A PTS leginkább azoknál alakul ki, akik a mélyvénás trombózis után nem részesültek idejében megfelelő kezelésben. Éppen ezért kell trombózis után szakemberhez fordulni: egyrészt, hogy megelőzhető legyen a további vérrögösödés, másrészt, hogy elkerülhető legyen a PTS.

Kezelésként elsősorban személyre szabott antikoaguláns terápiával történik - ennek hiányában nagy eséllyel kialakul a szindróma-, valamint nagyon fontos, hogy az illető INR értéke 2-3 között legyen! A beteg legfontosabb teendője a barnásan elszíneződött, rossz keringésű terület tisztán tartása! Ilyenkor a bőrfertőzések is könnyebben lépnek fel és egy orbánc teljesen tönkre teheti a bőr keringését!

Mechanikus rásegítésként a II-es típusú kompressziós harisnya viselése javallható, ami a mélyebben fekvő vénák felé „tereli” a vénás visszaáramlást- ezt a szakorvos ír fel a betegnek.

Forrás: Trombózisközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek