Hirdetés
Elkészült a tabletta, ami a rákot is le fogja győzni?

Elkészült a tabletta, ami a rákot is le fogja győzni?

Az amerikai Yale Egyetem kutatóinak először sikerült mesterséges antitestet létrehozniuk. A szakemberek szerint a felfedezés egy napon a rák és más betegségek legyőzésére is felhasználható lesz.

Úgy tűnik, hamarosan lehetővé válik, hogy immunrendszerünket kisegítsük egy olyan tabletta bevételével, amelynek hatóanyaga az antitestek működését utánozza. Az antitestek (a jellegzetes Y alakú immunglobulinok) az immunrendszer által termelt fehérjék, amelyek segítségével a szervezet felismeri és elpusztítja (a mozgósított fehérvérsejtek révén) a betolakodó kórokozókat vagy a hibás működésű saját sejteket (ráksejteket), azaz az antigéneket.

Elkészült a tabletta, ami a rákot is le fogja győzni?

A Yale Egyetem kutatóinak első ízben sikerült olyan mesterséges antitesteket szintetizálniuk, amelyek képesek kórokozókhoz kapcsolódni, és mozgósítani ellenük a szervezet immunrendszerét. A kutatók elmondása szerint az általuk létrehozott antitestek szobahőmérsékleten tárolhatók, és új, kényelmes módot kínálnak olyan betegségek kezelésére, amilyen például a rák.

A szintetikus antitesteket kifejlesztő csoport vezetője, David Spiegel, a Yale Egyetem kémikusa azt mondta, hogy a molekulákat ugyanolyan pilulákban be lehet venni, mint a fájdalomcsillapítókat vagy az antibiotikumokat.

A kutatócsoport már sikerrel fel is használta a kifejlesztett molekulákból készített egyik szintetikus antitestet a prosztatarák elleni harcban. A kutatók abban reménykednek, hogy hasonló molekulákat alkalmazni lehet olyan kezelések kifejlesztéséhez, amelyek képesek legyőzni a rák más formáit, a bakteriális fertőzéseket, sőt akár a HIV-et is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend