Elfelejtetted, mit is akartál az előbb csinálni?

Elfelejtetted, mit is akartál az előbb csinálni?

Mindenkivel megtörtént már, hogy elindult valamiért a lakásban, és mire odaért, már el is felejtette, mit is akart valójában. A jelenséget az ajtón való áthaladás okozza, ami agyunkat az információk tárolására készteti, így azokat nehezebb előhívni.

2016.02.15

Elindulunk, egy bizonyos szándékkal, amit abban a pillanatban pontosan érzünk, tudunk. Azzal, hogy áthaladunk egy ajtón egy másik helyiségbe, agyunk húz egy határvonalat, és azt mondja: eddig tartott ez a szoba/lakás, az itt szerzett információkat gyorsan eltároljuk, mert az új helyiségben újak érnek majd. Ezért állunk báván egy szobával afrrébb, vagy akár az utcán azon igyekezve, hogy felidézzük egy perccel korábbi, már elraktározott szándékunkat, gondolatunkat.

Elfelejtetted, mit is akartál az előbb csinálni?

Maga a jelenség a kutatókat is élénken érdekli, ezért több vizsgálatot is végeztek teóriájuk alátámasztására. Az egyik teszt során egyetemistákat kértek meg arra, hogy memóriafeladatokat végezzenek, miközben áthaladnak ajtókon. Azok, akik átmentek egy másik szobába, jóval nagyobb arányban felejtették el a feladatot, mint azok, akik ugyanannyi távot meneteltek, csak körben sétáltak egy helyiségben.

Forrás: Lemon

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek