Életveszélyben a magyar lakosság!

Életveszélyben a magyar lakosság!

Magyarország a szív-és érrendszeri megbetegedéseket tekintve Európa nemzetei között dobogós helyet foglal el. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azok az eredmények, amelyek az idei Szívünk Napja rendezvényen születtek. Az adatok feldolgozását követően kijelenthető, hogy a szűréseken részt vevők több mint fele fokozott kockázatú csoportba tartozik, és ha nem tesz ellene, akkor néhány év múlva szívinfarktus fenyegetheti.

Hazánkban csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról és a dohányzásról.

Vannak olyan rizikófaktorok, amelyeket nem lehet befolyásolni, ilyenek a nem, családi körülmények és az életkor. Vannak azonban olyan kockázati tényezők, amelyek a Magyar Kardiológusok Társaságának véleménye szerint megfelelő életvitellel vagy gyógyszerekkel javíthatók.

A Városligetben, a Szívünk Napján az idei esztendőben is a hagyományokhoz híven a szűrősátrakban ingyenes vércukor-, koleszterin-, haskörfogat- és vérnyomásméréssel várták az egészségükért aggódókat, akiket számos megszívlelendő tanáccsal is elláttak a szakemberek. Sokan itt szembesültek azzal, hogy komoly veszélyben van az egészségük, és valamit tenniük kell, ha nem szeretnének idő előtt szívinfarktust, netán stroke-ot elszenvedni.
Ugyanakkor a rendezvényen a Magyarországot Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja keretében közel 200 ember vehette igénybe a kamion szolgáltatását. Mintegy 35 féle  szűrővizsgálaton vehettek részt az érdeklődők, akik  anatómiai bemutató keretében, modelleken keresztül megismerhették  az emberi test működését és felépítését. Európában is egyedinek számító 3D-s anatómiai mozi sátor is a rendelkezésükre állt.

Életveszélyben a magyar lakosság!

A vizsgálatok alkalmával összességében több mint tizenkétezer kérdőíves lekérdezés történt. A résztvevők átlagéletkora a nők esetében 48 év, míg férfiaknál 42 esztendő volt.

Az elemzés során kiderült, hogy a megkérdezettek 22%-nál fordult már elő a családban szívinfarktus vagy szélütés. A szűrésen részt vevők közel 30 százalékánál mértek a normálistól eltérő vérnyomásértéket. Az átlagos vérnyomás nőknél 128/80 Hgmm, míg a férfiaknál 139/85 Hgmm volt. Ugyanakkor mindössze 23%-uk mondhatja el magáról, hogy optimális értékkel éli mindennapjait. Ha ezt nemre lebontjuk, azt tapasztalhattuk, hogy a nőknél több hipertóniás beteg fordult meg, mint a férfiaknál. Extrém magas, 180 Hgmm feletti vérnyomást 85 egyénnél tapasztaltak.

Ugyanakkor 22 százalékuknál mértek magas koleszterinszintet, ebből a nők 13%-a, férfiak 5%-a szed rendszeresen koleszterincsökkentő gyógyszert. Sajnálatos módon sokan nincsenek azzal tisztában, hogy az emelkedett koleszterinszint milyen romboló hatást tud végezni az ember szervezetében. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy ennek a betegségnek nincsenek tünetei és nem jár fájdalommal.

A szűrésen résztvevők  vércukorértéke mintegy 14%-uknál volt magasabb a megengedett értéknél. A meglévő adatok további elemzése során fény derült arra is, hogy 48 embernél mértek kimagasló, extrém vércukorértékeket, amely már azonnali orvosi kezelést igényelt.

A szűrővizsgálaton résztvevők 70 százaléka túlsúlyos, vagyis testtömeg-indexe meghaladja a 25-öt. Az átlagtestsúly a férfiaknál 85 kg, a nőknél 62 kg volt.

Külön problémát jelent, hogy a megkérdezettek 25 százaléka dohányzik, ugyanakkor egyre több fiatal fújja nap, mint nap a füstöt.

A rizikófaktorok csökkentésének egyik fontos feltétele az egészséges, gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag, sószegény táplálkozás. A kérdőíves felmérésnek köszönhetően fény derült arra is, hogy a résztvevők 65%-a fogyaszt rendszeresen zöldség és gyümölcsféléket. Ugyanakkor a válaszadók 85%-a gondolja úgy, hogy a túlzott só fogyasztás betegséget okoz. Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők 42 százalékának napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 58 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha a rendszeres testmozgás (legalább napi 30 perc séta, vagy könnyed futás) szintén kiemelt tényező a betegségek prevenciójában.

A Szívünk Napja egyik újdonsága, hogy az érdeklődők az „Élj szívvel” sátorban, a nyereményjátékok mellett nem csak a koleszterinnel kapcsolatos tudásukat tehették próbára, hanem  kitölthették a Magyarországon is egyedinek számító „Családfa-alkalmazást”, melynek segítségével bárki megtudhatta, hogy az elkövetkezendő 10 évben mekkora kockázattal fordulhat elő nála szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve mekkora a valószínűsége annak, hogy familiáris hiperkoleszterinémiája (FH – családi halmozódást mutató magas koleszterin szint) van.

A Magyar Kardiológusok Társasága bízik abban, hogy ezen a szomorú statisztikán sikerül változtatni, egyre több ember él a jövőben a szűrővizsgálat adta lehetőséggel. Ugyanakkor tudomásul veszi, hogy ha orvosa gyógyszeres kezelést rendelt el, azt nem szabad önkényesen abbahagyni, még akkor sem, ha panaszai elmúltak, hiszen ezzel okozza a legnagyobb kárt, és esélyt ad arra, hogy szívinfarktust vagy szélütést szenvedjen el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek