Életmódtanácsok köszvényeseknek

Életmódtanácsok köszvényeseknek

A köszvény egy anyagcserebetegség, amelynek a kialakulásáért az öröklött tényezők mellett az életmód is okolható. Néhány tanács követése segíthet abban, hogy – akár gyógyszeres kezelés mellett, akár anélkül – ritkábbak legyenek a köszvényes rohamok.

A köszvény valamennyi kellemetlen és fájdalmas tünetét a húgysav okozza. A húgysav olyan mértékben felszaporodhat a vérben, hogy képtelen oldott állapotban maradni. Ha ez bekövetkezik, akkor tűszerűen kiválnak a húgysavkristályok, amely fájdalomhoz vezet. A hirtelen fellépő köszvényes roham az érintett testrész fájdalmával, duzzanatával, felmelegedésével, kivörösödésével jár. Két köszvényes roham között több hónap is eltelhet, de a fájdalommentes időszakban is folyamatosan zajlik a húgysavlerakódás. A lassú lerakódási folyamat végül a lábfej-, a kéz-, vagy az egyéb ízületek deformálódásához vezethet.

Mit (t)egyen, és mit ne, ha köszvényes?

Bizonyos ételek, italok mellőzésével a kínzó, köszvényes fájdalom kivédhető. A húgysav a purinból képződik, így étrendi változtatásokkal elérhető az, hogy kevesebb purin jusson a szervezetbe, és kevesebb húgysav képződhessen belőle.
A vöröshúsok és a belőlük készült húskészítmények, különösen a belsőségek (pl. máj, tüdő) fogyasztását nagymértékben csökkenteni kell, és oda kell figyelni a tenger gyümölcsei és egyes halak (pl. szardínia, makréla, lazac) fogyasztására is. A kevesebb húsfogyasztást ellensúlyozni kell azzal, hogy a diétázó több tejet és tejterméket fogyaszt. Zsírszegény tejet, tejfölt és alacsony zsírtartalmú sajtokat nyugodtan fogyaszthatnak a köszvényesek, és használhatják ezeket ételek készítéséhez is. A fűszerezésnél nem célszerű csípős, erős paprikát, borsot, tormát és mustárt használni.

Életmódtanácsok köszvényeseknek

Nem csak a húsfogyasztásra kell odafigyelni

Jó tudni, hogy egyes zöldségek is nagy mennyiségben tartalmazhatnak purint, így például a babfélék, a lencse vagy a borsó. Ezzel szemben a gyümölcsök közül viszonylag szabadon válogathatnak a diétázó köszvényes betegek. Régóta ajánlják a meggyet a köszvény kezelésére. Egy vizsgálat szerint ugyanis már napi 10-12 szem meggy is ritkábbá teheti a köszvényes roham előfordulását. Minél több C-vitamint érdemes fogyasztani. Akik naponta 500 mg C-vitamint visznek be a szervezetükbe, azoknál kisebb eséllyel alakul ki köszvény.

Igyon sokat! – de mit?

A köszvényben szenvedőknek bőséges mennyiségű folyadékot kell fogyasztaniuk, akár napi 2,5 litert is, ezzel elősegítve a húgysav vizelettel való távozását. A citromos víz fogyasztása is kedvező hatású lehet köszvényeseknél. Ellenben az alkoholizálás, különösen a sörözés, köszvényes betegeknél kerülendő. Meglepő ugyanakkor, de a kávé élvezetéről nem kell lemondaniuk a köszvényeseknek.
Alapszabály, hogy kerülni kell a kiszáradást, így a például szaunázást, mert az köszvényes rohamot provokálhat. Ha a végzett fizikai munka vagy a sporttevékenység erős izzadással jár, különösen oda kell figyelni a folyadékpótlára.

Megéri fogyni

A fogyás jelentős csökkenést idézhet elő a szérum húgysavszintben, és ritkábbá teheti a köszvényes rohamok előfordulását. Érdemes a kalóriabevitel csökkentése mellett a testmozgásra is figyelmet fordítani; mert megfigyelték, hogy az ülő életmódot folytató férfiak körében gyakoribb a köszvény, mint a fizikailag aktívaknál.

Kerülendő a stressz

Nem teljesen egyértelmű a mentális stressznek a szérum húgysavszintre kifejtett hatása, de valószínűsíthető, hogy a stresszes periódusok ronthatnak a köszvényesek állapotán. Plusz egy érv szól tehát amellett, hogy meg kell tanulni okosan kezelni a stresszt.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások