Élet stroke után

A stroke-on átesett betegek nagy részének újra kell építeniük életüket. Azok, akiknek meg kell küzdeniük a bénulással, minden eszközt bevetnek, hogy ismét teljes életet élhessenek. Egy hazánkban újnak számító terápia segíthet nekik ebben.

Stroke
A stroke az agyműködés vérellátási zavara által okozott, gyorsan kialakuló, maradandó károsodásokat vagy halált okozó klinikai tünetegyüttes, melynek hátterében leginkább vérkeringési zavar, vérrög miatt bekövetkező artériás trombózis, agyi embolizáció vagy vérzéses kóreredet állhat.
A világon körülbelül 11 millió agyvér-
zéses beteg van, hazánkban évente valamivel 40 ezer feletti a számuk. A betegek közel 85 százaléka éli túl a stroke-ot, de a betegek a kórház elhagyása után további terápiára, gyógytornára szorulnak. A világon már több elfogadott rehabilitációs terápia is létezik, ezek egyik az ARNI.

Személyre szabva
Az Action For Rehabilitation From Neurological Injury (ARNI) egy nemzeti jótékonysági intézet, amely nemcsak a stroke-on átesett betegeknek nyújt lehetőséget a gyógyulásra, de más neurológiai betegségekben szenvedők számára is. Az ARNI-módszer kidolgozója a brit Dr. Tom Balchin, aki 1997-ben átesett a stroke-on, és lebénult testének bal oldala. Önmaga gyógyítására 15 év alatt fejlesztette ki a módszert, amelynek köszönhetően újra teljes életet él. Rendszeresen sportol, atletizál, súlyt emel, fekve nyom.
A program az önrehabilitációs, feladat-specifikus, funkcionális edzéssel és egyéni megküzdési-stratégiák alkalmazásán keresztül segít az állapot javításában. Gyakorlatias, személyre szabott terápiát dolgoznak ki a terapeuták, ami segít a végtagok mozgásának visszaállításában.
A terápia különlegessége és egyben egyik lényeges eleme a páciens motiváltságának és önbizalmának fejlesztése, mivel ez egy alapvetően önsegítő módszer. Azok a betegek tudnak aktívan részt venni a gyógyulási folyamatban, akiknél a rehabilitáció során a folyamatos mozgás, az egyensúly, a fizikai erőnlét és a magabiztosság is fejlődik.
A terapeuta nem csupán fizikailag segíti a betegét, de igyekszik megtanítani páciensét az aktív életre. Feladatai között szerepel a páciense speciális igényeihez igazodó gyakorlati program kidolgozása, önbizalmának építése, testsúlyedzés koordinálása, fizikai megküzdések stratégiájának átadása, feladatorientált funkcionális edzés megmutatása.


Élet stroke után

Könnyebb hétköznapok
A terápia hatására az egyensúlyérzék javul, az izmok erősödnek, a felső és alsó testrészek mozgékonyabbakká válnak, a hétköznapi életben könnyebben megoldják a felmerülő fizikai akadályokat. A betegeknek sajnos el kell fogadniuk, hogy nem érhető el 100 százalékos gyógyulás, azonban megtanulnak együtt élni az állapotukkal, ami jelentősen javítható.
A stroke-betegek rettegett szituációi, az elesés, székről leesés, földről felállás, székből felegyenesedés is fejleszthető, hiszen a terápia könnyen elsajátítható, egyszerű mozdulatokkal dolgozik. Megtanítják, hogyan használható fel az egészséges oldal ereje egy esést követően a felállásnál, illetve milyen mozdulatsorra van szükség, hogy a legegyszerűbben kelhessen fel a beteg a székből.

Megküzdési stratégia
A megküzdési stratégia elsajátításának kiemelt szerepét említette Viszlay Réka is, a Semmelweis Egyetemen végzett gyógytornász, a Mátészalkai Kórház neurológiai osztályának munkatársa. Napi szinten kapcsolatba kerül stroke-on átesett betegekkel, az új technikát beépítette munkájába és több paciensén alkalmazza. Tapasztalatai szerint a betegek az első alkalommal el tudják sajátítani a technikát, azonban a napi gyakorlás és az akarat elengedhetetlen.
Azoknak is ajánlja, akik nem frissen estek át a stroke-on, évekkel az eset után szintén javít a beteg állapotán. A különbséget szakemberként abban látja a hagyományos technikákhoz képest, hogy korábban ő segített a páciensnek kikelni az ágyból, most pedig megtanítja, hogyan üljön ki az ágy szélére és álljon fel külső segítség nélkül. A cél a minél nagyobb önállóság, a minőségi élet elérése.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek