Élelmiszerbotrány: Szennyezett víz a bárányhúsban

Élelmiszerbotrány: Szennyezett víz a bárányhúsban

Pocsolya vizét fecskendezték bárányhúsba a dél-kínai Kanton tartományban, hogy tömegének növelésével drágábban tudják azt eladni - jelentette a kínai központi televízió, a CCTV.

2014.01.06

A híradás szerint az esettel kapcsolatban eddig hét embert vettek őrizetbe. A tettesek egy illegálisan működő mészárszéken naponta mintegy száz bárányt öltek le, s eladás előtt a húsboka utcai pocsolyából nyert, baktériummal szennyezett vizet fecskendeztek, hogy azok eredeti tömegüknél többet nyomjanak. Ahogy az a rajtaütés során kiderült, egy-egy állatból származó húsba akár hat kilogrammnak megfelelő mennyiségű vizet is belefecskendeztek, a hús minőségét pedig hamis hivatali pecséttel "garantálták".

Élelmiszerbotrány: Szennyezett víz a bárányhúsban

A tévé beszámolója szerint nem tudni, pontosan hová jutott a szennyezett bárányból, az feltehetően a piacokról az utcai árusok asztalaira és a dél-kínai városok, így Kuangcsou éttermeinek tányérjaira is kerülhetett.

A kelet-ázsiai országban szinte alig akad ma már olyan élelmiszer, amellyel kapcsolatban ne látott volna napvilágot botrány az elmúlt hónapokban vagy években. A 2013-as év egyebek közt kadmiumos rizzsel, hamis tofuval, antibiotikumos csirkehússal, betegségben elhullott sertésekkel, patkány és nyest húsának árusításával, átcímkézett gyerektápszerekkel, hamisított alkohollal, újrahasznosított étolajjal és vegyszerrel dúsított tejjel borzolta a kedélyeket.

Kínában hosszú évek óta problémát okoz az élelmiszerbiztonság kérdése, ami hosszú évek óta a lakosság legnagyobb aggodalmainak egyike. A minőségellenőrök szerint minden évben a lakosság 15 százaléka, vagyis több mint 200 millió kínai betegszik meg szennyezett étel fogyasztása következtében.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek