Elbúcsúzni sincs idő!

Elbúcsúzni sincs idő!

Szívinfarktus - ezt a súlyos szív- és érrendszeri betegséget gyakran sorscsapásnak, a semmiből hirtelen előkerülő végzetes eseménynek gondoljuk. Ha a családban ebbe hal bele valaki, akkor szinte kivétel nélkül elhangzik a mondat: nem tudtam elbúcsúzni, nem tudtam elmondani neki, hogy szeretem!

2019.11.28

Nem elég csak rettegni!

A valóság az, hogy a szívinfarktus ellen nagyon sokat tehetünk: szinte minden eszközünk megvan a megelőzésre! És ha mégis megtörtént a sajnálatos esemény, de a szakszerű ellátásnak köszönhetően a beteg túléli, akkor ennek a betegségcsoportnak legalább az újabb, már általában sokkal súlyosabb újbóli előfordulását meg tudjuk akadályozni. Igen, mi, a potenciális betegek, illetve a betegséget túlélő emberek tehetünk a legtöbbet.

- Az emberek többsége a szívinfarktus túlélése után nehezen érti, hogyan történhetett, hogy kis híján meghalt. Fontos, hogy olyan kardiológus kezébe kerüljön az életmentő szívkatéteres beavatkozás után, aki részletesen el tudja magyarázni, milyen út vezetett a szívrohamig, és meg tudja tervezni betegével közösen az előttük álló feladatokat annak érdekében, hogy a beteg minél egészségesebben térhessen vissza a családjához, munkájához, és ami a legfontosabb: hogyan tudja elkerülni az újabb infarktust – hívta fel a figyelmet dr. Benczúr Béla belgyógyász, kardiológus szakorvos. - Az életmóddal kapcsolatban ehhez pár dolgot meg kell tennie: el kell hagyni a dohányzást, a legtöbb esetben érdemes fogyni (rendszeres testmozgással, szívbarát diétával), normalizálni kell a vérnyomást (ami 130/80 Hgmm alatti értéket jelent), és nagyon alacsony koleszterin-értékre kell törekedni. Ez egy életmódterápia, ami a legkönnyebben az infarktust követő kardiológiai rehabilitáció során sajátítható el - erre minden szívrohamon átesett betegnek szüksége lenne!

Elbúcsúzni sincs idő!

A szívinfarktus valóban hirtelen alakul ki, de a betegséghez vezető út jellemzően hosszú, és ennek az útnak olyan állomásai, kora tünetei vannak, amelyeket mindenképpen észre lehet, észre kell venni. A szívinfarktus oka, hogy a koszorúerek belső falán évek alatt lassan plakkok, lerakódások keletkeznek. Ezek leszűkítik az eret, és egyre romlik a szívizom vérellátása, de még átfolyik a vér. A baj, a katasztrófa akkor következik be, ha a szűkült erekben kialakul egy vérrög, ami viszont a szűk helyen fennakad, így végül teljesen elzárja a koszorúeret. Ekkor következik be a szívroham.

Árulkodó jelek

A szívinfarktus árulkodó, korai tünete lehete lehet egy kellemetlen, feszítő érzés a mellkasban, ami gyakran előfordul, és rendszerint a hosszútávú fizikai teljesítőképesség csökkenésével is együtt jár. Ez abból származik, hogy a szerveinkbe, a szöveteinkbe és a sejtjeinkbe a fokozott terhelés során nem jut elegendő oxigén és tápanyag, amelynek az elégetéséből energiához juthatnánk.

Észrevétlenül rombol

A szív- és érrendszerünk legáltalánosabb, hosszú távú pusztítója a tartósan magas vérnyomás és a megemelkedett koleszterinszint.

- 2019. augusztusában még tovább szigorodtak a koleszterin célértékek, még alacsonyabb értékre kell törekednünk. A betegeknek nemcsak az összkoleszterint, hanem ezen belül az úgynevezett “rossz” koleszterint, vagy LDL-koleszterint is ismerniük kell – tájékoztatott a legfrissebb kutatási eredményekről a kardiológus. - Az infarktust elszenvedett beteg szív- és érrendszeri kockázata a legnagyobb, így ő, az igen nagy kockázatú kategóriába tartozik, ebben az esetben az LDL-t 1,4 mmol/l alá kell levinni, ez pedig csak a nagy intenzitású sztatinok legnagyobb dózisával van esély elérni. De sok esetben még ez sem elegendő, ekkor ki kell egészíteni a koleszterin bélből történő felszívódását gátló ezetimib hatóanyagú gyógyszerrel. Sok tévhit és félinformáció kering a köztudatban, emiatt fontos kihangsúlyozni, hogy az LDL-koleszterinnek nincs alsó határa, az LDL-csökkentés nem veszélyes! Minél alacsonyabb, annál jobb, minél korábban kezdjük el kezelni, annál jobb!

Ketyeg az óra!

A megemelkedett vérnyomás rongálja az érfalakat, illetve a szívet a normálishoz képest tartósan intenzívebb munkára kényszeríti, ez sérülékenyebbé teszi az érrendszert. Ha ehhez párosul az emelkedett koleszterinérték, ami miatt lerakódások alakulnak ki, akkor az amúgy is nagyobb igénybevételnek kitett érfalak egyre merevebbek lesznek, a keresztmetszetük is csökken a plakkok miatt.

Elbúcsúzni sincs idő!

- Amikor elzáródik a koszorúerek egyik szakasza, elindul egy képzeletbeli “stopperóra”, mely kíméletlen gyorsasággal ketyeg. A betegek rendszerint erős, szegycsont mögötti, megsemmisítő erejű fájdalmat, halálfélelmet éreznek, mely sokszor balkar-zsibbadással, nehézlégzéssel is társul. A koszorúér-elzáródás pillanatától rendkívül nagy a hirtelen szívhalál kockázata, mely egészen addig fennáll, amíg a szívkatéteres laboratóriumban meg nem nyitják az elzárt eret, hogy a szívizom újra vérhez jusson. Minden perc számít, minden percnyi késedelem növeli az elpusztuló szívizom mennyiségét és fokozza a hirtelen halál esélyét. Ezért ne késlekedjünk, ha az említett jellegzetes tüneteket tapasztaljuk, hívjunk azonnal mentőt! Az idő = szívizom!

Ne üljünk autóba, ne a családunk vigyen be a kórházba! Ideális esetben a perceken belül kiérkező mentőautó személyzete az azonnal elkészített EKG alapján felismeri a szívrohamot, és egyenesen a szívkatéteres laborral rendelkező klinikára, kórházba viszi a beteget. Itt steril, műtői körülmények között, altatás nélkül, tehát éber állapotban rövid időn belül elvégzik a koszorúér-festést vagy szívkatéterezést, melyet rendszerint a csukló, ritkább esetben a combhajlat ütőerén keresztül felvezetett vékony cső, vagyis katéter segítségével végez az invazív kardiológus. Ennek során röntgenkontrasztanyaggal feltöltik a beteg koszorúér-rendszerét, mely kirajzolja a koszorúerek lefutását, elágazásait, és kimutatja a szűkületeket, valamint a szívrohamot okozó érelzáródást. Ezt az orvos ugyanezzel a technikával, egy vagy több “műérháló”, vagyis sztent beültetésével kinyitja, kitágítja, és a betegben mindeddig ketyegő “stopperóra” megáll, az illető állapota stabilizálódik, túl lesz az életveszélyen.

Nem lehet megúszni!

Évente Magyarországon kb. 20-25 ezer ember kap szívinfarktust, tavaly 5550-en bele is haltak. Hiába a nyugat-európai szintű ellátás, a korszerű katéteres centrumok állandó készenléte, és hiába csökkent 70 százalékkal a halálozás az elmúlt húsz évben, ha a betegek önsorsrontó módon viselkednek. Sajnos a kardiológusok tapasztalata az, hogy ha valakinek mellkasi fájdalma vagy más, a szívinfarktusra utaló tünete van, akkor átlagosan négy órát vár, mire végül mentőt hív. Ha a sors kegye folytán még menthető a szívizom a katéterezéssel, akkor sokan, túl sokan gondolják azt, hogy „megúszták”, már nincs további teendőjük. Sajnos életmód-változtatásról a legtöbb túlélő hallani sem akar – ez pedig egyenes út a következő szívinfarktusig, amit már nem biztos, hogy túlél a beteg.

-------------------------------------------------------------------

Hívjon azonnal mentőt, ha...

mellkasi fájdalmat tapasztal, nyomásérzete, szorító fájdalma jelentkezik, mely néhány perc alatt nem múlik,
fájdalom, zsibbadás jelentkezik a bal karban vagy mindkét karban, a hátban. A fájdalom kisugározhat a nyakba, az állkapocsba vagy a felhasba, légszomja támad, hideg verítékezés, hányinger vagy szédülés, halálfélelem jelentkezik.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek