Eláruljuk, hogy élhet 17 évvel tovább

Eláruljuk, hogy élhet 17 évvel tovább

Önnek jók az esélyei, ha nem dohányzik, testtömegindexe normális, és kevés vörös húst és alkoholt fogyaszt. Ha nem így áll a helyzet, talán ideje változtatni.

A Német Rákkutatási Intézet (German Cancer Research Center - DKFZ) munkatársai a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, egészségtelen életmód élethosszra gyakorolt hatását vizsgálták. A 20 évig tartó kutatásban 25 ezer embert szokásait, táplálkozását és betegségeit dokumentálták, írja az Apotheken Umschau. Az adatok alapján aztán kiszámolták, melyik rizikófaktor hány évvel rövidítheti meg egy most negyvenéves ember életét.

Eláruljuk, hogy élhet 17 évvel tovább


A legnagyobb veszélyt a dohányzás jelenti, napi tíz vagy több szál cigaretta elszívása 9,4 évvel rövidítheti a férfiak élethosszát, és 7,3 évvel a nőkét. A kevesebb sem sokkal jobb, a tíz szálnál kevesebbel élők is kb. 5 évvel kevesebbre számíthatnak.

A rövidebb élethosszért nagyban felelős még a testsúly, sem a túlzott kövérség, sem a soványság nem jó. A 30 fölötti BMI (testtömegindex) 3,1 évvel korábbi halált jelent, és a túl alacsony, 22,5 alatti BMI is 2,1-3,5 évvel rövidíti meg az életet.

A fokozott alkoholfogyasztás (napi négy italnál több) a férfiaknál 3,1 évvel kurtítja az életet, a nőknél azonban nem volt kiszámítható az adat. A vörös hús azonban határozottan rosszabb hatással van a nőkre, ők 2,4 évet veszítenek a helytelen táplálkozás miatt, míg a férfiak csal 1,4-et.

A kutatás vezetője, Rudolf Kaaks arra figyelmeztet, hogy különösen veszélyes, ha több rossz szokást is gyakorlunk, így ha összeadjuk az elveszthető évek számát, a férfiak 17 évet, a nők 13,9 évet veszthetnek el várható élettartamukból.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek