Együtt fejlődik ki a szívbetegség és az érelmeszesedés?

Együtt fejlődik ki a szívbetegség és az érelmeszesedés?

Meglepő következtetésre jutott az érelmeszesedéssel és a szívbetegséggel kapcsolatban az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja. Véleményük szerint az érelmeszesedés és a következményes szívbetegség párhuzamosan alakul ki.

A szakemberek túlnyomó többsége úgy tudja, hogy a szívbetegség az érelmeszesedés következményeként, a beszűkült erek okozta többletterhelés hatására jön létre. A kutatók által végzett különlegesen érzékeny MRI és ultrahang vizsgálatok azonban azt sejtetik, hogy a két betegség együtt fejlődik. Vizsgálataik során 500, 45 és 85 év közötti alanyt vizsgáltak meg (209 nő és 291 férfi). Az alanyoknál olyan speciális MRI vizsgálatot végeztek, amivel képesek voltak detektálni a szív bal kamrájának legapróbb működési zavarát. Ezen felül ultrahanggal megvizsgálták a páciensek nyaki ütőerének (carotis) állapotát, különös tekintettel az ér belső rétegének vastagságára (a belső réteg megvastagodása az érelmeszesedés első jele). Noha a résztvevők egyikének sem volt semmilyen szívbetegségre utaló klinikai tünete, a verőér belső rétegének megvastagodása és a szív bal kamrájának működési zavara minden esetben kapcsoltan jelentkezett.

"Vizsgálataink során olyan alanyokban mutattunk ki kapcsolatot az érelmeszesedés és a szív működési zavara között, akiknek semmilyen klinikai tünete sincs" - foglalta össze a kutatási eredményeket Dr. Jo%u0103o A. C. Lima, a Johns Hopkins kutatója. A kutatócsoport a továbbiakban az összefüggés lehetséges okait kutatja, valamint azt, hogy alkalmazható-e a módszer a szívbetegség előrejelzésére.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek