Együtt élni a cukorbetegséggel

Együtt élni a cukorbetegséggel

A cukorbetegséget gyakran emlegetjük népbetegségként. Szinte minden családban van cukorbeteg ember. Nem egy híres személyiségről tudunk, aki érintettje volt: egyes feljegyzések szerint Heródes, Cézanne és Puccini is. Jó tudni, hogy ma, bizonyos szabályok betartásával cukorbetegként is teljes értékű élet élhető.

A cukorbetegség mai ismereteink szerint komplex anyagcsere-betegség, amelynek előterében a vércukorszint emelkedése áll, de az összes anyagcsere-folyamatot érinti. Kezeletlen állapotban súlyos betegség. Mai tudásunk szerint nem gyógyuló állapot, ám jól kezelhető. Bizonyos életmódbeli előírások betartásával cukorbetegként is teljes értékű élet élhető.

Tipikus tünetek

- Közös tünetekkel járó betegségcsoportról van szó, amelynek jelenleg négy kategóriáját különböztetjük meg - mondja Prof. Dr. Winkler Gábor belgyógyász, endokrinológus, diabetológus, lipidológus, a Fővárosi Szent János Kórház osztályvezető főorvosa, a Magyar Diabetes Társaság elnöke:

 • 1-es típusú (régebben inzulin-függő, illetve fiatalkori formának nevezett)

 • 2-es típusú (korábban nem-inzulin-függőként ismert, jellemzően felnőtt- vagy idősebb korban kialakuló forma)

 • egyéb típusok: rendkívül heterogén csoport, amelybe örökletes és ritka szindrómák tartoznak

 • terhességi cukorbetegség: nem önálló forma, csupán a megjelenés, vagy a felismerés idejét tekintve képez külön kategóriát.

Bár a betegségnek vannak jellegzetes tünetei, ezek általában az 1-es típusú formára jellemzőek:

 • bőséges vizeletürítés

 • szájszárazság

 • sok folyadék fogyasztása

 • jó étvágy melletti fogyás

 • fáradékonyság

 • előrehaladott esetekben aromás, gyümölcsre emlékeztető illatú (acetonos) lehelet

A 2-es típusú forma az esetek többségében tünetszegényen alakul ki, de altesti viszketés, visszatérő gombás fertőzések, nehezebben gyógyuló sebek, vagy a fent említett tünetek és panaszok enyhébb formái felhívhatják rá a figyelmet. Fokozatosan alakul ki, és esetleg csak egy szemfenéki vizsgálatnál vagy egy lábzsibbadást követő ellenőrzésnél, vagy más okból végeztetett vizeletvizsgálat kapcsán derül rá fény. Bár az 1-es típus jellemzően fiatalkorban, a 2-es típus pedig inkább 40 éves kor felett alakul ki, minden forma minden életkorban előfordulhat - hangsúlyozza Winkler professzor.

Megelőzhető?

 • Az 1-es típus esetében a veszélyeztetettek korai szűrésén, bizonyos óvintézkedések megtételén (pl. hat hónapos kor előtti tehéntejtáplálás kerülése, stb.) túl ma még nem sokat tehetünk. A 2-es típusú diabetes esetében azonban vannak lehetőségeink.

 • Mindkét fő típusnak lehetnek örökletes és környezeti okai is. Az 1-es típusnál az örökletes tényezőket ismerjük inkább, amelyeket nemigen befolyásolhatunk. Ám ha tudjuk, hogy a felmenők között már előfordult cukorbetegség - esetleg halmozottan -, akkor érdemes szűrni: sajnos ez is csak a betegség felismerésében segít, a valódi megelőzésében nem. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért többnyire környezeti tényezők felelősek: például a túlsúly, a kalóriadús táplálkozás, a mozgásszegény életmód. Ennek megelőzéséért sokat tehetünk, és a betegség időben való felismerése is könnyebb. Fontos tudnunk, hogy fel nem ismert cukorbetegségre utalhat, ha ismételten spontán vetélések, vagy halvaszülések fordulnak elő. Későbbi cukorbetegség szempontjából a korábbi terhességi cukorbetegség veszélyetető tényezőnek számít akkor is, ha a szülést követően az anyagcsere normalizálódik. Az ilyen asszonyok esetében igen fontosak a későbbi, rendszeres időközönként végzett vércukorvizsgálatok!

Emelkedő számok

Ma a cukorbetegség előfordulása hazánkban 7 százalékra tehető. Körülbelül még egyszer ennyi lehet azok száma, akiknél már fennáll az anyagcserezavar, de még nem ismert betegségük. A cukorbetegség előállapotában lévők száma megközelítőleg még egyszer annyi lehet, mint az ismert és fel nem ismert cukorbetegeké együttvéve. Mint szakértőnk mondja, az előfordulási gyakoriság - egyezően Európa más országaival - egyre nő, ezt támasztják alá a gyógyszerfogyasztási adatok is.

Hogyan viszonyulunk a cukorbetegséghez?

- Sajnos még mindig nem sikerült teljesen felszámolnunk a társadalomban a cukorbetegekkel szemben fennálló fenntartásokat, ami azonban nem indokolt. Úgy gondolom, hogy a fiatalok neveléséből hiányzik az egészséges életmód oktatása és egyes, népbetegség-jellegű betegségek megismertetése - mondja Winkler professzor. El kellene magyarázni a fiataloknak, mit jelent ez a betegség, hogyan lehet a cukorbetegeket mindennapjaikban segíteni, velük együtt élni, dolgozni, sportolni. Jó lenne, ha az iskolákban természetessé válna, hogy egy cukorbeteg gyerek beadja magának az inzulint óra közben is, vagy megmérhesse vércukrát, elfogyaszthassa tízóraiját, uzsonnáját, akár a szünettől függetlenül is.