Egyszerű és nagyszerű spanyol ételek - Receptekkel
A spanyol konyhából ellopásra érdemes szokásokról nemrég írtunk. Ehhez kapcsolódóan szeretnénk megosztani pár receptet.
Ajo blanco - a baszkok fokhagymalevese
Ha spanyol levesről beszélünk, akkor általában a pirosas színű gazpacho ugrik be mindenkinek. Pedig van egy gyönyörű, elegáns, és egyszerű levesük is a spanyoloknak. Fokhagymakedvelők előnyben!
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 200 g hámozott mandula
- 140 g fehérkenyér bél
- 4 kis gerezd fokhagyma
- 1,5 dl olívaolaj
- 6 dl víz
- só, bors
- a tálaláshoz szeletelt mandula és szőlőszemek
Finomra daráljuk a mandulát és összetépkedjük a kenyérbelet. Minden hozzávalót egybeöntünk és addig turmixoljuk, amíg krémes levessé válik. Ha szeretnénk, hűtsük le, vagy tegyünk bele jégkockákat, és tálaljuk szeletelt mandulával és félbevágott szőlőszemekkel.
Tortilla de patatas - a tapasok királynője
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 1 kg burgonya
- 6 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- olívaolaj
- só
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A burgonyát hámozás után néhány milliméteres szeletekre vágjuk és megsózzuk. A tojásokat egy nagy tálban felverjük. A hagymát egy kb. 25 centiméter átmérőjű serpenyőben lassan sütjük bő, nagyjából egy ujjnyi olajban. Néhány perc után hozzáadjuk a burgonyát, és óvatosan kevergetve addig sütjük, míg meg nem puhul. Egy szűrőbe tesszük a serpenyő tartalmát, és lecsöpögtetjük róla az olajat. A hagymás krumplit beleöntjük a tojásba, elkeverjük, megsózzuk. A serpenyőbe most csak egy evőkanálnyi olajat teszünk, és a tojásos krumplit ráöntjük. Addig sütjük, amíg az alja kezd megszilárdulni (kb. 10 perc). Ezután fogunk egy, a serpenyőnél nagyobb lapostányért és rátesszük a tetejére, majd egy gyors mozdulattal fejjel lefelé fordítjuk az egészet - magyarán a tányér lesz alul, és rajta lesz a félig kész tortillánk. Ha kell újra megolajozzuk a serpenyőt és most a sületlen részével lefelé, visszacsúsztatjuk a tortillánkat a serpenyőbe. Majd további kb. 5 percig sütjük. Ha kész, kiborítjuk egy tálra, és cikkekre vágjuk. Friss salátával fogyasszuk!
Crema catalana - a katalánok krémje
Ezt a kopogós tetejű finomságot március 19-én minden spanyolnak kötelező megennie, ugyanis ez a tradicionális étel Szent József napján. Próbáljuk ki mi is, és rögtön készítsünk belőle dupla adagot, mert nagyon finom és rendkívül gyorsan fogy!
Hozzávalók 6-8 adaghoz:
- 1 liter tej8 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál kukoricaliszt
- 100+50 g cukor
- fahéj
Lassú tűzön melegítjük a tejet a citromhéjjal és egy nagyobb csipetnyi fahéjjal. A tojássárgákat jól kikeverjük 100 g cukorral és kukoricaliszttel. A tejet még forrás előtt lehúzzuk a tűzről és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásos masszához. Majd az egészet visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Semmiképp se forraljuk fel, mert akkor a tojás összeugrik! Öntsük több kisebb tálkába, hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt minden kis tálkányi krém tetejét megszórjuk a maradék cukorral, és egy karamellizáló pisztoly segítségével ráégetjük. Ennek a műveletnek az eredménye egy roppanós cukorréteg lesz.Jó étvágyat, azaz Buen apetito!
Milyen fortélyokat lessünk el a spanyoloktól? Olvassa el korábbi cikkünket!
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

