Egyre kevésbé hatékonyak az antibiotikumok

Egyre kevésbé hatékonyak az antibiotikumok

A Newcastle Egyetem tudósai kimutatták, hogy az antibiotikum-rezisztencia növekszik, annak ellenére, hogy az orvosi és a mezőgazdasági alkalmazásban szigorúbb felhasználási előírások vannak érvényben.

A szakemberek 1940 és 2008 között gyűjtött baktériumok DNS-mintáinak elemzése alapján kiderítették, hogy az antibiotikum-rezisztenciát hordozó gének egyre nagyobb számban fordulnak elő a kórokozókban. Ez azt jelentheti, hogy a baktériumok szép lassan egyre inkább ellenállóak lesznek az antibiotikus kezeléssel szemben.

Egyre kevésbé hatékonyak az antibiotikumok

A kutatás vezetője, David Graham professzor szerint ez az eredmény számos közegészségtani- egészségügyi problémát vetít előre: "Az elmúlt évtizedekben növekedett az antibiotikum-rezisztencia, ami egészségünket is veszélyezteti. Erre a legjobb példa az MRSA (egy antibiotikumoknak igen ellenálló kórokozó) megjelenése. Az antibiotikumok használatát egyre erősebben korlátozó lépések ellenére az azonosított rezisztenciát hordozó gének számának emelkedése töretlen."

A munkacsoport az 1940 óta gyűjtött baktérium-minták 78 százalékában mutatott ki szignifikáns emelkedést az antibiotikum-rezisztenciát hordozó gének számában. A Hollandiában gyűjtött minták kapcsán Graham professzor megjegyezte, hogy a jövőben a világ más területein is érdemes lenne hasonló vizsgálatot végezni.

"Legnagyobb kérdés az, hogy az orvoslásban és a mezőgazdaságban történő antibiotikum-alkalmazás európai szigorítása ellenére miért emelkedik még mindig a rezisztencia" - tette hozzá a szakember.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek