Hirdetés
Egyre egészségtelenebbül táplálkozunk

Egyre egészségtelenebbül táplálkozunk

A szakértők szerint bár az emberek ma már több egészséges élelmiszert, köztük teljes értékű gabonát és halat esznek, a hizlaló, silány minőségű ételek fogyasztásában még nagyobb emelkedés figyelhető meg – derült ki a The Lancet című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmánysorozat egyik részéből, amely 190 országra kiterjedően vizsgálta az emberek táplálkozási szokásait. Magyarországot a legkevésbé egészségesen táplálkozó nemzetek közé sorolták.

Egy nemzetközi kutatócsoport több mint 320 olyan felmérést fésült át az 1990 és 2010 közötti időszakból, amelyekben a résztvevők saját maguk értékelték az étrendjüket. A szakemberek azt vizsgálták, hogy az emberek milyen gyakorisággal számoltak be 17 szokványos enni- és innivaló, köztük egészséges (gyümölcsök, zöldségek, halak) és egészségtelen (só, feldolgozott húsok, cukros üdítőitalok) opciók fogyasztásáról.

A tanulmány a Bill és Melinda Gates Alapítvány és a brit kormány égisze alatt működő Medical Research Council (MRC) nevű szervezet finanszírozásával készült, és a The Lancet című brit orvosi folyóirat online kiadásában látott napvilágot egy elhízással foglalkozó tanulmánysorozat részeként.

Az idősebbek és a nők helyesebben táplálkoznak

A tanulmány legfőbb megállapításai közé tartozik, hogy az idősebb felnőttek helyesebben táplálkoznak, mint a fiatalabbak, és a nők általánosságban véve egészségesebben esznek, mint a férfiak. Összességében nézve Csád, Sierra Leone, Mali, Gambia és Uganda lakosságának étrendje a legegészségesebb. A legegészségtelenebbül táplálkozó nemzetek közé tartozik Örményország, Magyarország, Belgium, Csehország és Kazahsztán.

Egyre egészségtelenebbül táplálkozunk

Az egészséges élelmiszerek fogyasztásában Tunézia, Barbados, a Zöld-foki Köztársaság, Mauritius és Izrael állnak az élen, míg az egészségtelen harapnivalók fogyasztását tekintve Azerbajdzsán, Szlovákia, Csehország, Belgium és Hejlungcsiang kínai tartomány a listavezetők.

Az Egyesült Államok esetében vegyes képet kaptak a szakemberek: itt az egészséges és az egészségtelen ételek fogyasztásának mértéke is megnövekedett.

Kína és India lakosai is egyre egészségtelenebbül étkeznek

"Még mindig hosszú út áll előttünk" – mondta Dariush Mozaffarian, a Tufts Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. A szakember szerint annak ellenére, hogy a nyugati emberek az értéktelen ételek legnagyobb fogyasztói, ma már Kína és India is egyre feljebb kapaszkodik a negatív ranglétrán, így a helyi kormányoknak ideje lenne közbelépniük.

Az eredmények szerint Afrika és Ázsia néhány országában semmilyen fejlődés nem ment végbe az emberek étrendjében az elmúlt húsz évben.

Az elhízottság elleni harcban kevés a siker

A tanulmánysorozat szerzői azt is megállapították, hogy az elhízottság kezelésére irányuló globális erőfeszítések "elfogadhatatlanul lassan" haladnak, és 2010 előtt csupán minden negyedik ország fogalmazott meg irányelveket az egészséges táplálkozásra vonatkozóan. A szakemberek szerint kevesebb mint egy nemzedék alatt a gyermekkori elhízottság mértéke drasztikusan megemelkedett világszerte, és jelenleg kevés ország tesz lépéseket a fiatalok megóvása érdekében.

"Az elhízottságról alkotott képünket muszáj teljesen újragondolnunk, ha meg akarjuk fékezni és visszafordítania a globális elhízottsági járványt" – fogalmazott Christina Roberto, a Harvard közegészségügyi karának munkatársa, aki a tanulmányok egyikén dolgozott.

Mint hozzátette: "egyrészt tudomásul kell vennünk, hogy az egyént is terheli bizonyos mértékű felelősség a saját egészségét illetően, másrészt fel kell ismernünk, hogy a mai élelmiszer-környezet kihasználja az emberek biológiai, pszichológiai, társadalmi és gazdasági sérülékenységét, az egészségtelen ételek irányába sodorva őket".

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2014-ben a világ felnőtt lakosságának 39 százaléka túlsúlyos, 13 százaléka elhízott volt, egy évvel korábban mintegy 42 millió öt éven aluli gyermek küzdött túlsúllyal vagy elhízottsággal.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend