Egyenlő elvek mentén

Egyenlő elvek mentén

Minden hatodik európai valamilyen fogyatékossággal él. A jövő évtől egyetlen, az egész blokkra kiterjedő jogosultságokat biztosító kártyával léphetik át az EU határait. Az Európai Bizottság közölte, hogy például az egyik ország mozgássérült parkolókártyája a másikban is érvényes lesz. A nagyszabású tervezet célja, hogy akadálymentes Európát teremtsenek a 80 millió fogyatékkal élő ember számára

"Ez a szám ráadásul valószínűleg tovább fog emelkedni, mert Európa népessége a következő 20 évben továbbra is elöregedik" - nyilatkozta a Bizottság szóvivője, Matthew Newman.

A nemzeti fogyatékos kártyák kölcsönös elfogadása mellett a 27 tagú blokk 2015-re egységes jogszabályokat és szabványokat próbál létrehozni annak érdekében, hogy a szolgáltatások minden fogyatékos számára elérhetővé váljanak, és javítani lehessen az életminőségüket.

A megszorító intézkedésekre összpontosító Európában ezek az intézkedések várhatóan lendületet adhatnak a gazdaságnak is, mert felpörgethetik az asszisztált eszközök és szolgáltatások piacát, amely jelenleg több mint 30 milliárd eurót hoz évente.

"Az embereknek segítünk, de egyúttal a gazdaságot is támogatjuk" - mondta Newman. Kósa Ádám, az Európai Parlament konzervatív, siket képviselője üdvözölte a lépést, és további erőfeszítésekre szólított fel a jelnyelv és a Braille-írás használatának támogatására, valamint a fogyatékosok képzésének fejlesztésére, hogy ezáltal könnyebben megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek