Egy pohát tej, és szaladni kell a vécére? Ez a gond!

Egy pohát tej, és szaladni kell a vécére? Ez a gond!

Csak megiszik egy pohár tejet, és szaladnia kell a vécére? Még egy joghurtot sem ehet következmények nélkül? Valószínű, hogy a kelleténél kevesebb laktáz enzim termelődik a szervezetében., De nincs ok az aggodalomra – kellemetlen, de olyan problémával áll szemben, amely nem károsaz egészségére.

Nem betegség, hanem állapot

A laktózra érzékeny emberek szervezetében nem vagy kevesebb laktáz nevezetű enzim termelődik, így képtelenek lebontani a tejcukrot (laktóz) – magyarázta Barcza Zsuzsanna, a Step4Life Életmód Stúdió dietetikusa. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy örökre le kell mondaniuk a tejtermékekről, de azért jó, ha betartanak néhány szabályt.

A laktózérzékenységnek avagy -intoleranciának sok fokozata van. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a vékonybélben egyáltalán nem termelődik laktáz (veleszületett laktáz-elégtelenség), ez genetikai betegség, csecsemőknél az anyatejes tápláláskor erre hamar fény derül. A laktózintolerancia valamilyen formájával, az úgynevezett másodlagos vagy szerzett laktázhiánnyal szinte mindenki találkozik élete során, a felnőtt népesség kb. 75 százalékánakokoz kisebb-nagyobb problémát. Van, aki 1 dl tejtől is kellemetlenül érzi magát, míg másnak fél liter sem árt meg.

Egy pohát tej, és szaladni kell a vécére? Ez a gond!

A laktózérzékenység tünetei

 • puffadás
 • fokozott gázképződés
 • gyomorfájdalom
 • hasmenés
 • hányinger
 • kellemetlen közérzet

Igyon tejet!

A tejtermékek fogyasztását nem célszerű teljesen elhagyni, ha valaki évekig, évtizedekig nem eszik laktóztartalmú ételt, eleve csökken a laktázenzim termelése, hiszen nincs szükség rá – mondta el a dietetikus. - Ezért nem javasolom azt sem, hogy a laktózérzékeny gyermek táplálkozásából teljesen kivonjuk azokat. Hároméves kor körül, mikor már nincs szükség az anyatej lebontásának képességére, drasztikusan lecsökkena laktáztermelés, de hatéves kor előtt nem jellemző ez a probléma. Ha mégis megjelenik, átmeneti diétát rendelünk, joghurt, kefir (ezekben már bontott formában található meg a laktóz) fogyasztását javasoljuk addig, amíg visszaáll a megfelelő enzimtermelés.

Felnőtteknél időszakosan is előfordulhat a probléma, egy-egy antibiotikum-kúra, bélfertőzés után, mikor a bélflóra egyensúlya megdől, az emésztőrendszer érzékenyebben reagálhat a laktózra. Ezt szintén diétával érdemes kezelni, pár napig érdemes elhagyni a tejet, majd újra lehet savanyított tejtermékeket fogyasztani. Amennyiben az intolerancia tartósnak bizonyul, vagyis ha minden egyes alkalommal tüneteket okoz a tejivás, egyénileg kell kitapasztalni, mennyit bír a szervezet. Ha gyanúját igazolni szeretné, gasztroenterológushoz, dietetikushoz, esetleg belgyógyászhoz fordulhat, laktóz- vagy tejtolerancia-teszttel, hidrogén-kilégzéses vizsgálattal, székletsav-teszttel, a bél szövettani vizsgálatával diagnosztizálható a probléma.

Küldje harcba az enzimeket!

A laktózérzékenység általában nem jelent kezelendő problémát, mindenki annyi tejterméket fogyaszthat, amennyi nem terheli meg a szervezetét, hiszen a kellemetlenségeken kívül nem okoz egészségügyi gondot. A tej sok termék adalékanyaga lehet, ígymegtalálható péksüteményekben, konzervekben, felvágottakban, margarinokban, gabonapelyhekben, sőt, egyes gyógyszerekben is. Ha valaki teljesen kiiktatná étrendjéből, máshonnan kellene pótolnia a szükséges tápanyagbevitelt, ügyelnie kell a kalcium, A-, D-, B1-, B2- és B12-vitamin, niacin, folsav, kálium, magnézium és cink bevitelére. Megoldást jelenthet az enzimkészítmények használata, ezeket a tablettákat tej vagy tejtermék fogyasztása előtt kell bevenni, 1 szem általában 2 dl tej lebontásához elegendő, de a tájékoztatóban megtalálható a pontos leírás a helyes használatról. Az állati eredetű tej helyett ma már rengeteg alternatívát vásárolhatunk, például laktózmentes vagy prehidrolizált, illetve növényi tejeket, de fogyaszthatóak a szójából készült termékek is.

Mit használhat helyette?

 • tej helyett zab-, rizs- vagy mandulatej
 • tejföl helyett szójajoghurt
 • tejszín helyett rizs- vagy zabkrém
 • sajt helyett szójasajt
 • túró helyett tofu
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek