Egy kis tavaszi mozgás senkinek sem árt!

Egy kis tavaszi mozgás senkinek sem árt!

A tavaszi napsütés, a kerti munkák és a sportolási, kirándulási lehetőségek sokakat csábítanak a szabadba. A tavaszi lendület azonban veszélyeket is rejt magában. A bemelegítés nélküli mozgás fokozza az izom- és ízületi sérülések, panaszok gyakoriságát. Mit lehet tenni a problémák megelőzése érdekében, illetve mi a teendő, ha már megtörtént a baj?

Elszokott a mozgástól? Régóta nem edzett? Legyen óvatos!

A tavaszi fizikai aktivitásra árnyat vet az, hogy a télen eltunyult és mozgástól elszokott szervezet kevésbé bírja a terhelést. Az izomláz, az izomfájdalom, de akár kisebb zárt sérülések is garantáltak abban az esetben, ha valaki hirtelen, nem tartja be a fokozatosság elvét,  és bemelegítés nélkül kezd mozgásba. Szem előtt kell tartani, hogy nem szabad egyetlen nap alatt felásni a kertet, vagy több kilométert lefutni hirtelenjében, ha a korábbiakban a hasonló jellegű aktivitás nem volt a mindennapok része!

Ne sajnáljuk az időt a bemelegítésre, használjunk vérkeringést serkentő kencéket!

A túlerőltetés következményeinek a kivédése és az esetleges húzódások, zúzódások és ficamok megelőzése érdekében érdemes bemelegíteni. Néhány perc „ráhangolódás” a mozgásra, egy kis torna jót tehet, mielőtt valaki megerőltető kerti munkába, vagy sporttevékenységbe kezd. A bemelegítő gyakorlatokon túl érdemes speciális, bemelegítő készítményeket is alkalmazni.

A bemelegítéshez használható krémek, bedörzsölők (ún. sportkrémek vagy meleg lóbalzsam) általában érezhetően hatnak, és pár percen belül meleg érzést keltenek a bőrben. Mindez általában a borsmentából, kámforfából, kakukkfűből vagy a télizöldből kinyert összetevőknek, azaz a mentolnak, kámfornak, timolnak, metil-szalicilátnak köszönhető. A forróságot az váltja ki, hogy az említett összetevők a bőrben értágulatot, a vérkeringés fokozódását idézik elő. Szakszóval hiperemizáló szereknek nevezik ezeket a vérbőséget okozó hatóanyagokat.

A fokozott keringés nemcsak a bőrben, de az izomzatban is tapasztalható. Ha kellőképpen gyors a keringés, akkor elegendő mennyiségű tápanyag és oxigén áll rendelkezésre az izomszövetben, aminek köszönhetően az, a fokozott igénybevételnek is könnyebben megfelel, és kisebb eséllyel következik be károsodás a terhelése következtében.

Egy kis tavaszi mozgás senkinek sem árt!

 

Ha mégis megtörténik a baj…

Félrelépett, kibicsaklott, meghúzódott?

A zárt ízületi sérülések fájdalommal, véraláfutásokkal, duzzanattal, ízületi deformációkkal járhatnak. Minél hamarabb cselekedni kell, hogy a hosszabb távú károsodások kockázatát minimalizálni lehessen.
Az angol betűszó, a RICE segíthet a teendőket illetően:
1. R=Rest; Szünetet kell tartani a további fizikai megterhelést illetően, pihentetni kell a sérült testrészt;
2. I=Ice; Hűteni kell az érintett területet pl. hűthető géltasakkal;
3. C=Compression; Elasztikus (szorító)kötéssel kell ellátni a sérült testrészt;
4. E=Elevate; Emelt pozícióban, felpolcolva, nem pedig lógatva kell tartani a sérült testrészt.

Patikaszerek, izom- és ízületi sérülések esetére

Ha az előbb említett zárt (nem vérző) sérülések esetén a fájdalom csillapítása, a gyulladás csökkentése a cél, akkor elsősorban krémek, gélek alkalmazhatók helyileg (pl. a kificamodott bokára felkenve).
A gyógynövények közül a fekete nadálytő és az árnika készítményei ajánlottak, ezeknek a hatásosságát vizsgálatok is alátámasztják.

A szintetikus hatóanyagú szerek közül az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata jön szóba. Itt számos hatóanyag közül lehet választani, amelyek krém, gél vagy kenőcs formájában vihetők fel a sérült területre.
Szájon át szedett fájdalomcsillapító szerekhez abban az esetben érdemes fordulni, ha a helyileg alkalmazott szerek hatása nem bizonyul elegendőnek. Ebben az esetben azonban a külsőleg és belsőleg alkalmazott szerek egymással is kombinálhatók.

Amennyiben a sérülés okozta fájdalom nagyon erős, szemmel látható deformáció tapasztalható vagy pár nap alatt nem mutatkozik érezhető javulás, tanácsos orvoshoz fordulni.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg. Magazinunkat keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek