Egy hasznos eszköz artritiszes betegeknek

Egy hasznos eszköz artritiszes betegeknek

Fiatal formatervezők hasznos eszközt terveztek reumatoid artritiszes betegek számára. A fájdalmas betegség elsősorban a kezeket érinti. A betegség az olyan apróbb-nagyobb cselekvésekben is meggátolja a betegeket, amelyek az egészségesek számára teljesen hétköznapiak. Ilyen a fésülködés, a mosakodás, egy gomb begombolása, a cipzár felhúzása, az evés, az ivás, egy gyógyszeres doboz kinyitása, egy intézmény nehéz ajtajának kitámasztása

Mivel elsősorban a kisízületek fájdalmáról van szó, sokszor könnyebb egy nehéz szatyrot cipelni, mint egy vékony tollal leírni egy nevet…

A reumatoid artritisz nem más, mint egy krónikus sokízületi gyulladás. A lakosság fél-egy százalékát érinti, háromszor annyi nőt, mint férfit. Az Európai Unióban 2 millió beteget tartanak nyilván: az ő kezelésük és a munkából való kiesésük 45 milliárd euró költséget jelent.

Tavaly egy fiatal szakemberek számára meghirdetett formatervezői pályázat arra a kérdésre kereste a választ, milyen eszközzel lehetne pótolni a beteg kéz kieső képességeit, vagyis újra használhatóvá tenni néhány fontos tárgyat, eszközt. A versenyt Bálint Gábor, Söjtöry Szabolcs és Szabó Ede, a MOME akkor másodéves formatervező hallgatói nyerték Handy Grip nevű tárgyegyüttesükkel.

Egy hasznos eszköz artritiszes betegeknek

Az együttes egy univerzális nyélből és a hozzá csatlakoztatható két különböző fejből áll. Az első fej fogásváltó, azaz az egészséges emberek számára tervezett eszközökre (seprűnyél, porszívócső, kenyérvágó kés) rögzítve olyan fogást (ún. horgasfogást) kínál, amellyel a betegek könnyebben kezelik azokat. A második fej változatos méretű csavaros kupakok letekerésére alkalmas.

A pályázat idején a tervező csapat kikérte az érintett betegek segítségét is. A segítőkész betegek a Rheumatoid Arthritises Betegek Egyesületének tagjai voltak. Közös erőfeszítésük nem volt hiábavaló, hamarosan mindannyian hozzájuthatnak a megvalósult Handy Griphez. Hosszú gyártáselőkészítési folyamat után a tárgyegyüttesből 2012 októberére elkészült 5000 darab: a betegek a betegszervezeteken keresztül térítésmentesen juthatnak hozzá az eszközökhöz. A Magyar Reumabetegek Egyesülete egy Facebook-oldalon gyűjti a betegek fényképes, vagy írásos visszajelzéseit, beszámolókat a tapasztalatokról.

Egy hasznos eszköz artritiszes betegeknek

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek