Egy gyermekkori öregségben szenvedő 3 tanácsa az élehez

Egy gyermekkori öregségben szenvedő 3 tanácsa az élehez

Sam Berns egy rendkívül ritka betegségben szenvedett: a progériát 22 hónapos korában diagnosztizálták nála. A betegségben szenvedők teste már gyermekkorukban elkezd öregedni. Legtöbben a 15 éves kort sem érik meg, elsorvad az izomzatuk és a csontozatuk, kihullik a hajuk, ráncosak lesznek. Ám az intelligenciájuk tökéletes marad, gyakran átlagon felüli IQ-val rendelkeznek.

A betegség neve progéria, másnéven Hutchinson-Gilford szindróma, azaz gyermekkori öregség. Sam Bernsnek szerencséje volt, hiszen szülei orvosok, így mindent megtettek, hogy a fiú a lehető legjobb kezelést kapja. Egy ilyen helyzet ennek ellenére nagyon lesújtó, ám Samből sosem tűnt el az életigenlés és a tenni akarás. Amikor egy interjún feltették neki a kérdést, hogy mi a legfontosabb, amit elmondana magáról, így felelt:

„Nagyon boldog életem van. Annak ellenére, hogy sok a nehézség és az akadály ez életemben, nem akarom, hogy az emberek úgy érezzék, hogy rossz nekem - mert ez nem lenne igaz.”

A videót pedig, amin a boldog élet titkáról beszél, már majdnem 7 millióan látták.

A közelmúltban elhunyt Sam a felvételen 3+1 tanácsot ad, ami ahhoz kell, hogy boldogok tudjunk lenni:

Az első aranyszabály, hogy ne emészd magad olyasmin, amit nem tudsz megcsinálni, inkább arra összpontosíts, amire képes vagy! Arra koncentrálj, amiben jó vagy!

A második szabály az, hogy vedd körül magad olyan emberekkel, akik jó hatással vannak rád! Sam rendkívül szerencsésnek tartotta magát, hogy ilyen nagyszerű emberek vették körül a családjában.

A harmadik titok pedig az, hogy az életben nem a múltba, hanem a jövőbe kell tekintenünk. Sam egész életében hangsúlyozta, hogy nem hagyta magát a betegsége túszává válni. Úgy gondolta, ha mindig csak a betegségével foglalkozott volna és sajnáltatta volna magát, nem lehetett volna azzá, akivé vált.

Végül volt egy plusz tanácsa is: egy bulit se hagyj ki!

Forrás: Szeretlek, Magyarország!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek