Egészséget veszélyeztető merevedési zavarok

Egészséget veszélyeztető merevedési zavarok

A merevedési zavarral küzdő férfiak esetében a tesztoszteronszint mérésével ki lehetne szűrni a fokozott szív-érrendszeri kockázattal rendelkező férfiakat.

Dr. Giovanni Corona, a Firenzei Egyetem kutatója két vizsgálatot végzett el merevedési zavarokkal küzdő férfiak egy csoportján. 1687 betegnél mérték meg a tesztoszteronszintet és átlagban 4,3 évig követték őket nyomon, ez idő alatt 137 betegnél lépett fel súlyos szív-érrendszeri történés, 15-en elhunytak. Bár maga az alacsony tesztoszteronszint nem mutatott összefüggést a szív-érrendszeri betegségekkel, de a legalacsonyabb hormonszintekkel rendelkezőknél a kockázat jóval magasabb.

"A merevedési zavarral küzdő férfiak esetében a tesztoszteronszint mérésével ki lehetne szűrni a fokozott szív-érrendszeri kockázattal rendelkező férfiakat, azonban jelenleg még nem tudjuk, vajon az alacsony hormonszint oka vagy következménye-e a magas kockázatnak" - mondta el Dr. Corona. "Az alacsony tesztoszteronszintű, merevedési zavarokkal küszködőknél hétszer akkora a szívinfarktus vagy stroke miatti halálozás kockázata, ezért hasznos lenne, ha szűrővizsgálattal azonosítanák ezt a populációt."

Ugyanezen a betegcsoporton elvégeztek egy másik vizsgálatot is, mely szerint az elhízás foka a merevedési zavarral együtt jelentősen és külön-külön is összefügg a súlyos szív-érrendszeri történésekkel. Elhízott férfiak esetében romlik a pénisz keringése, ez is növeli a kockázatot. A merevedési zavarral küzdők szűrővizsgálata nemcsak szexuális, de általános egészségi állapotukat is javíthatja.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek