Egészségesebben étkeznek, akik saját maguk főznek

Egészségesebben étkeznek, akik saját maguk főznek

Érdekes megfigyelésről számoltak be a Minnesota Egyetem kutatói. Vizsgálataik azt mutatták, hogy egészségesebben étkeznek azok a fiatalok, akik saját maguk készítik el az ételeiket.

A Nicole Larson vezette kutatásba 764 férfit és 946 nőt vontak be, akik mind 18 és 23 év közöttiek voltak, középiskolába vagy felsőoktatási intézménybe jártak. A vizsgálat résztvevői részletes kérdőívet töltöttek ki ételkészítési és táplálkozási szokásaikról. A kérdőívek elemzése azt mutatta, hogy azok, akik gyakran saját maguk számára készítik el az ételüket, egészségesebben táplálkoznak (ételeik jobban megközelítik a táplálkozási útmutatókban leírtakat pl. zsiradék, zöldség - gyümölcs vagy kalcium szempontjából), mint azok, akik készen vásárolják meg étkeiket.

Egészségesebben étkeznek, akik saját maguk főznek

A főzőcskéző fiatalok mintegy 31 százaléka naponta ötször, keveset eszik (ami a legegészségesebb), szemben az ételeket készen vásárlókkal, ahol csak 3 százalék étkezik ilyen rendszerességgel. Az ételkészítési szokásokban több dolog is szerepet játszott, például a férfiak, így a kollégiumban élők kifejezetten ritkán készítettek maguknak ételt. A kutatás eredménye azonban összességében azt mutatta, hogy az amerikai fiatalok a közelében sem járnak az egészséges táplálkozás ajánlásainak - de akik szeretnek maguknak főzni, mégis egy kicsit egészségesebben táplálkoznak.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek