Egészséges eszkimók

Egészséges eszkimók

Bár a kutatók már az 1930-as években felismerték, hogy a hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet számára, az omega-3 típusú zsírsavak akkor kerültek az érdeklődés középpontjába, amikor bebizonyosodott, hogy nagy omega-3 zsírsavtartalmú étrenden élők között sokkal kisebb az infarktus okozta halálozás, mint más népcsoportoknál (Az eszkimók és a dánok adatait hasonlították össze.)

Infarktus elleni védelem

Az infarktus elleni védelem az omega-3 zsírsavak szérum-triglicerid szint csökkentő hatása mellett - többek között - annak köszönhető, hogy elősegítik az érfalak ellazulását, gátolják a vérlemezkék összecsapódását, ezzel a vérrög képződést, csökkentik a vérnyomást, és eredményesen alkalmazhatók a szívritmuszavar kivédésében stb.

Gyulladásos és immunfolyamatokat gátló hatás

Kevésbé ismertek azok a vizsgálatok, amelyek az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő és az immunfolyamatokat szabályozó szöveti hormonok gátló hatását tanulmányozzák.

Felmerült a kérdés, hogy miért kisebb az eszkimók és a japánok között a cukorbetegség, a psoriasis, az autoimmun-, a gyulladásos és az allergiás megbetegedés és néhány fajta daganatos megbetegedés előfordulása, mint más népcsoportoknál.

A kutatók úgy vélik, hogy a különbséget az étrend nagy omega-3 zsírsavtartalma magyarázza. Ezt az elképzelést támasztja alá, hogy az omega-3 zsírsavaknak kedvező terápiás hatása lehet sok gyulladásos és autoimmun megbetegedésben, mint például: a rheumatoid arthritisben, a Crohn- betegségben. Szervátültetésnél is alkalmazható a transz-plantátum kilökődésének megelőzését célzó kiegészítő kezelésben.

1996-ban japán szerzők számoltak be arról, hogy gyakoribb a Crohn-betegség előfordulása azok között a japánok között, akiknek az étrendje sok omega-6 és kevés omega-3 zsírsavat tartalmazott. Omega-3 zsírsavak terápiás alkalmazásától a folyamat javulása várható.

A betegségek gyógyításában a terápiás hatás természetesen csak az omega-3 zsírsavak nagy adagban történő bevitelétől várható.

Az optimális arány: 4:1.

Étrendünk esszenciális zsírsavtartalma akkor optimális, ha az omega-3 zsírsavak fedezik az energiaszükséglet 1-2, az omega-6 zsírsavak pedig 5-8 százalékát. Az omega-6: omega-3 arány akkor megfelelő, ha az 4:1. A táplálkozási ajánlások egyre nagyobb omega-3 zsírsavbevitelt javasolnak.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek