Egészség a siker kulcsa

Egészség a siker kulcsa

Az egyik hazai, kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkező, évente több mint 10.000 szűrővizsgálatot végző egészségközpont reprezentatív felmérése szerint a munkavállalókat érő stressz, a feszített munkatempó és a monitor előtt végzett ülőmunka olyan betegségek kialakulásához vezethet, melyeket csak rendszeres szűrővizsgálatokkal lehet kiszűrni. Az eredmények rávilágítanak a megelőzés fontosságára: az időben felfedezett betegségek nagy arányban sikeresen gyógyíthatók.  

Magyarországon a vállalatok egyik legfontosabb kötelezettsége a  foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat biztosítása a  munkavállalók számára. A szervezetek sikeres működését jelentősen  befolyásolja a munkavállalók egészségi állapota, mivel a  betegállományban töltött idő komoly bevételkiesést jelenthet a munkaadó,  és a munkavállaló számára egyaránt.

A foglalkozás-egészségügyi szűrővizsgálatok során legnagyobb arányban, 41,5 százalékban a 31 és 40 év közötti korosztályt vizsgálták, és közel egyenlő volt a 21 és 30 év közötti (21,8%) és a 41 és 50 év közötti páciensek (20,4%) aránya. A vizsgált munkavállalók 12,7 százaléka 51 és 60 év közötti, 3,4 százaléka pedig a 60 év feletti. A vizsgálatokon résztvevők 74,4 százaléka a D kategóriába, 13,4 százaléka B kategóriába, 11,0 százaléka C kategóriába és 1,2 százaléka pedig az  A kategóriába tartozott.

A vizsgálati módszerek protokolljában történt változások eredményeképp az előző évekhez képest részletesebb statisztikai adatok születtek. Az összes munkavállalót tekintve a legnagyobb számban, a páciensek 53,9 százaléknál diagnosztizáltak elhízást vagy túlsúlyos állapotot, és 26,3 százalékánál vérzsír rendellenességet, melyet a tapasztalatok szerint legtöbb esetben a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód eredményez. A képernyő előtt végzett munka szemkárosító hatására utalhat, hogy a vizsgált páciensek 21,3 százaléknál diagnosztizáltak rövid-, 9,1 százalékuknál pedig távollátást. A vizsgált páciensek 11,1 százalékánál mértek magas vérnyomást, 9,1 százalékuk szenved magas vérnyomás betegségben (hypertonia) mely a stresszes életmóddal és a feszített munkatempóval hozható összefüggésbe.

A belgyógyászati jellegű és laboratóriumi vizsgálatok során a vérzsír rendellenességek (26,3%) és elhízás (53,9%) mellett a páciensek 2,3 százalékánál diagnosztizáltak szívritmus zavart, 7 százalékánál visszerességet, 3,3 százalékuknál pajzsmirigy rendellenességet, és 1,1 százalékuknál pedig szívzörejt. A szem betegségeinek vizsgálatakor született diagnózisok közül a rövidlátás mellett (21,3%) az időskori látás (8%), szemtengely-ferdülés (9,5%), és a távollátás (9,1%) volt a leggyakoribb diagnózis. A mellkasröntgen által kimutatott betegségek közül a leggyakoribb a tüdő hörgőinek megbetegedése (1,6 %), tüdőtágulatban pedig a vizsgált páciensek 0,48 százaléka szenved.

A rendszeres foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt számos előnyt nyújtanak. Azáltal, hogy a munkaadó biztosítja a dolgozók számára a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot, nem csak a törvényi kötelezettségének tesz eleget, de az egészséges munkavállalókkal növelheti a vállalati versenyelőnyét. A munkavállaló számára is kiemelten fontos a szűrővizsgálat, hiszen az időben diagnosztizált betegség nagy arányban, sikeresen gyógyítható.

Az egészségközpontban a foglalkozás-egészségügyi program összeállítását olyan szempontok szerint határozzák meg, mint a vonatkozó hatályos jogszabályok, a demográfiai jellemzők, a legújabb kutatások eredményei, a minőségi ellátás biztosítása, valamint a saját tapasztalatok, illetve a partnerek által adott visszajelzések. A fenti szempontokat figyelembe véve bővítették ki foglalkozás-egészségügyi szűrővizsgálati csomagjait is, így a magas szintű minőségi ellátás mellett a pácienseknek lehetősége nyílik a számukra megfelelő szolgáltatási csomag kiválasztására. Így azok a vállalatvezetők is megtalálják a legmegfelelőbb szolgáltatást, akik csupán a törvényben előírt kötelezettségeknek szeretnének megfelelni, és azok is, amelyek a munkavállalók egészsége mellett cégük hosszú távú érdekeit is szem előtt tartják.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek