Egész éves óraátállítást javasolnak brit orvosok

Egész éves óraátállítást javasolnak brit orvosok

Az egész évre szóló óraátállítás mellett érvelnek brit orvosok, akik szerint télen és nyáron is egy órával előrébb kellene tekerni az órákat a szigetországban.

A Brit Orvosi Szövetség cardiffi konferenciájának résztvevői szerint az órák átállítása a későbbiekben segítene az egészség megőrzésében, végső soron pedig életeket mentene. Az intézkedéssel - amelyre a javaslat már a parlament előtt van - Nagy-Britannia gyakorlati szempontból a közép-európai időzónába kerülne - írta szerdán a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

A javaslat előterjesztői hároméves tesztidőszakot javasolnak a rendszer kipróbálására. Az ötlet támogatói szerint az intézkedés hatására 235 óra többlet nappali fényhez jutnának munka után a britek évente, aminek következtében - más előnyök mellett - 80-100 emberrel kevesebb halna meg az utakon közlekedési balesetben. A  kutatás a turizmusból származó bevételek emelkedését is előrevetíti.

A korábbi hasonló változtatási kísérletek a skótok ellenkezése miatt futottak zátonyra, Skócia északi területein télen nem látnának nappali fényt délelőtt 10 óráig. A javaslat ottani támogatói azonban úgy vélik, jobb reggel sötétben autózni munkába, mert akkor még éberebbek az emberek.

Hasonló "dupla" óraátállításra már volt példa Nagy-Britanniában a II. világháború alatt, amikor a termelékenység növelése céljából, és azért, hogy az emberek biztonságosan hazaérjenek az elsötétítés előtt, egész évben előreállították az órákat.

Forrás: mti.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek