Ebbe hal bele a legtöbb cukorbeteg

Ebbe hal bele a legtöbb cukorbeteg

A 2-es típusú cukorbetegség a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása: hazánkban korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú cukorbetegség és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15%-át is érintheti.

Bár egyértelműen bizonyított, hogy az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához a hazai diabéteszes betegek körében végzett országos kutatás eredményei azt mutatják, hogy az orvos által javasolt szénhidrát diétát csak mindössze a betegek fele tartja. Rendszeres testmozgást minden negyedik végez, korábbi életmódján a diagnosztizált betegek 7%-a egyáltalán nem változtatott.

Ebbe hal bele a legtöbb cukorbeteg

Mindez azért jelent kiemelt problémát, mert a jól ismert szövődmények, mint például a vakság és az alsó végtagi amputáció mellett, a betegség számos egyéb szövődménnyel társul.

A kardiovaszkuláris betegségek jelentik ugyanis a cukorbetegségben a leggyakoribb szövődményeket és halálokot.  A 2-es típusú cukorbetegség

  • a koszorúérbetegség és stroke előfordulási gyakoriságát 2-4 -szeresére,
  • a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli,
  • de szintén a diabétesz a leggyakoribb oka (45%-ban) a végstádiumú vesebetegségnek is.

Mind a nemzetközi, mind a hazai orvosszakmai ajánlások azt szorgalmazzák, hogy a diabétesz kezelésében elsődleges szempontként jelöljék meg a kardiológiai és vese szövődmények megítélését.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek