D-vitamintól a kullancsig

D-vitamintól a kullancsig

A hosszú tél után - sokunk örömére - immár végérvényesen beköszöntött a tavasz. A szobából végre kimehetünk a szabadba, évezhetjük a nap jótékony sugarait, nagyokat kirándulhatunk. Szervezetünk feltöltődik D-vitaminnal, azonban a szabadban töltött időt megkeseríthetik a kullancsok.

Néhány szó a D-vitaminról

Tavaszra vitamin készleteink egy része kiürül, bármennyire jó vitamint szedünk is, vagy eszünk rengeteg zöldséget, gyümölcsöt. Nem véletlen, hogy a szürke téli napok után szervezetünk is vágyik a napfényre, és igyekszünk minél több időt tölteni a napon.

Mindig azt halljuk, hogy ez azért nagyon fontos, mert szervezetünk ilyenkor kapja meg a D-vitamin pótlást. Ezt azonban egy kicsit pontosítani szeretném.

A D-vitamin meghatározó szerepet tölt be szervezetünkben. Tartós hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ilyen például:

 • a csontritkulás
 • izomgyengeség, izomtömeg megfogyatkozás
 • a szív, érrendszeri panaszok
 • az autoimmun betegségek
 • az angolkór
 • a mellrák, prosztatarák és a vastagbélrák

Az viszont már kevesen tudják, hogy két féle D-vitamint különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is.

D vitamin szinten tartása a fentiek elkerülése miatt rendkívül fontos. A D-vitamin szintünk feltöltésének természetes forrásai egyes élelmiszer fajták, mint a tőkehal máj, az olajos halak, tej (az EU-ban D-vitaminnal dúsítják), egyéb tejtermékek (vaj, sajt), tojás, és a napozás (UV-B sugárzás).

Általánosságban sajnos nagyon kevés D vitamin előállításához szükséges ételt tudunk magunkhoz venni, ezért nagyrészt csak UV-B (napozás) hatására termelődik szervezetünkben.

Nyári hónapokban a D-vitamin szintünket nagyon könnyen tudjuk tölteni mértékletes napozással, amennyiben az időjárás is lehetővé teszi. Azonban októbertől áprilisig terjedő időszakban Magyarországon az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé a napon való tartózkodást, ezért javasolt mesterséges napfénnyel, szoláriumozással pótolni.

Napozás esetén azonban mindig figyeljünk a megfelelő védelemre, bőrünknek megfelelő faktorszámú naptejjel, megfelelő időközönként védjük bőrünket. Szoláriumozás esetén pedig ügyeljünk arra, hogy ellenőrzött helyre menjünk, ahol az előírásoknak eleget téve cserélik a csöveket. Itt is be kell tartani a fokozatosság elvét, csakúgy, mint a napozásnál, mert mindkettő akár káros is lehet.

Kullancsok

Azonban a kirándulásokat, szabadban töltött időt, nem csak a napsugarak káros hatásai, hanem a kullancscsípések is megkeseríthetik. Magyarországon egyre több a fertőzött terület, illetve ezeken a területeken a fertőző kullancsok száma.

D-vitamintól a kullancsig

Ezért a kirándulás tervezésekor mindenképpen gondolnunk kell a kullancsok elleni védelemre.

Két kullancs által okozott betegséget emelnék ki.

Agyhártyagyulladás:

A kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladást egy vírus okozza. A betegségnél nagyon fontos a korai felismerés. Ennek hiányában visszafordíthatatlan következményekkel járhat a vérszívó csípése.

Tünetek:

 • Hányás.
 • Bőrvérzés.
 • Magas láz.
 • Fényérzékenység, egyensúlyzavar.

További figyelmeztető jel lehet, ha egy-két hét lappangási idő után influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek, melyek néhány nap enyhülés után ismétlődnek. Az agyhártya-gyulladásos megbetegedések kezelése antibiotikummal történik, ami fontos, hogy időben megkezdődjön. Bár az esetek többségében teljesen felgyógyulnak a betegek, olykor az idegsejtek is károsodhatnak. Ugyanakkor extrém esetben végtagi vagy légzőszervi bénulás is kialakulhat.

Felnőttek és gyermekek egyaránt kérhetik a háziorvostól a betegség elleni oltást. Ezt bizonyos időközönként meg kell ismételni.

Lyme-kór

Másik kullancs által okozott leggyakoribb betegség a Lyme-kór. Itt is nagyon fontos a korai felismerés.

Tünetek:

 • Ízületi és izomfájdalom.
 • Nyirokcsomók duzzanata.
 • Fejfájás, levertség, ritkán láz.
 • Vándorló, kokárdaszerű bőrpír.
 • Végtagzsibbadás, izomgyengeség

A betegség kezdetben alig észlelhető tünetekkel jár. Alattomos is, mert hullámzó lehet a tünetek megjelenése, így sokáig nem is gondolnak erre a betegségre. A legjellemzőbb tünet a csípés helyén kokárdaszerűen megjelenő bőrpír. Nagyon fontos, hogy a tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz forduljunk, mert a Lyme-kór tökéletesen gyógyítható.

FONTOS!

Sőt! Orvosok ma már azt is kezdeményezik, hogy ha valakit megcsíp egy kullancs, és azt el is tudja távolítani, akkor azzal együtt keresse fel a háziorvost, aki megvizsgáltatja a kullancsot, és az eredmény tükrében sokkal hamarabb meg lehet kezdeni a kezelést.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Régi, de nem jó praktika, ha a kullancsot jó zsíros krémmel bekenjük. Ez ugyanis a kullancs fulladását okozza, aminek következtében az állat "visszahányja" a váladékot. A gyógyszertárakban, állat-felszerelési boltokban lehet kapni kullancs-csipeszt. Ezzel kell megfogni a kullancsot, minél közelebb a fejéhez, és az óramutató járásával ellentétes irányba "kitekerni". Ha ilyen csipeszünk nincs, jó egy szemöldökcsipesz is, ebben az esetben szintén a kullancs fejéhez közel megfogjuk, rászorítunk, és határozott mozdulattal a fent említett módon eltávolítjuk.

Utána mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek