Duzzadt ízületek

Duzzadt ízületek

Artritisz. Az ízületek gyulladását nevezzük így. Ilyenkor az ízületi folyadék felgyülemlik az ízületekben, melyek fájdalmasan megduzzadnak. A betegségnek különböző típusai vannak a gyulladt ízületek száma, a betegség lefolyása és időtartama szerint.

Az ízületi gyulladások egy részének oka ismeretlen, ilyen a reumatoid artritisz. Néhány esetben azonban a kórokozó (baktérium vagy vírus) az ízületi folyadékból vagy a vérből kimutatható. A betegség néhány típusa csak rövid ideig tart, de vannak olyan fajtái is, melyek évekig elhúzódhatnak, sőt akár egy egész életen át elkísérhetik a beteget.

Az ízületek gyulladásos megbetegedése általában fokozatosan kezdődik: a kéz- és lábujj, a csukló, a boka ízületei fájdalmasan megduzzadnak, ami később akár az ízületek deformitásához is vezethet. A kór nemcsak az adott ízületeket károsítja, hanem az egész szervezet - szív, tüdő, izmok stb. - érintett lehet.

A betegség leggyakrabban 35-55 év között fordul elő, a lakosság kb. két százalékát érinti. A nők háromszor veszélyeztetettebbek, mint a férfiak.

Az, hogy valaki miért betegszik meg reumatoid artritiszben, még nem tisztázott. Biztos, hogy az immunrendszer érintett, ezt az ún. reumafaktor (a szervezet saját fehérjéje ellen termelődő anyag) kimutathatósága és más immunológiai vizsgálat is jelez.

A betegség lefolyása hullámzó: átmenetileg fokozódhat, majd megnyugszik.

A kezelés összetett, hangsúlyos az életmód átalakítása a megbetegedett ízületek kímélése érdekében. Kerülni kell a felesleges erőkifejtést, a nehéz munkát, a súlygyarapodást. Gyógytornát, fizioterápiát, gyógyszereket és végső esetben műtétet alkalmaznak a szakemberek a betegség kezelésére.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek