Döntöttek: Fizetős lesz az egészségügy a legkiszolgáltatottabbak számára

Döntöttek: Fizetős lesz az egészségügy a legkiszolgáltatottabbak számára

Az országgyűlés elfogadta azt a törvénytervezetet miszerint azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk, készpénzben kell hogy előre fizessenek az ellátás helyén - írja a Mérce.hu.

Jelenleg azok, akik után munkahelyük vagy az állam nem fizet TB-járulékot, havi 7500 – jövő júliustól 7710 – forintért megválthatják azt, és amennyiben három hónapon túli tartozásuk van, akkor is ellátják őket az egészségügyi intézményekben, majd az adóhatóság behajtja a hátralékot.

Döntöttek: Fizetős lesz az egészségügy a legkiszolgáltatottabbak számára

A megszavazott törvénytervezet szerint azonban, aki három hónapon túl nem fizeti a járulékot, mert mondjuk munkanélküli, egyetem után még nem talált munkát vagy háztartásbeli, annak egyszerűen törölnék a TAJ-számát.Amennyiben pedig ez megtörténik, az ellátást igénybe venni szándékozó ember állami finanszírozásra jogosulatlanként jelenik meg a rendszerben, így az adott intézményben – akárcsak egy magánkórházban – piaci árat kell, hogy fizessen azért, hogy foglalkozzanak vele. Ez egy egyszerű háziorvosi vizit esetében is 10 000 Ft-os összeg.

A Népszava számításai szerint 700.000 embert érinthet potenciálisan, hogy amennyiben orvosi ellátást kívánnak igénybe venni, azt csak piaci áron, helyben fizetve tehetik meg a jövőben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek