Digitális televízió gyengénlátóknak

Digitális televízió gyengénlátóknak

A Schepens Szemészeti Kutatóintézet tudósai olyan új módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével a gyengénlátók is jobban élvezhetik a televíziózást. A módszer lényege, hogy a digitális tévék adásaiban felerősítik a tárgyak és az emberek kontrasztját, így azok jobban láthatóvá válnak.

Jelenleg közel négymillió amerikai szenved valamilyen betegség miatti látászavartól, és ez gátolja őket a televíziózásban, ami pedig a kutatások szerint az amerikaiak elsőszámú hír- és szórakozásforrása. Ezek a betegek legtöbbször nem képesek kivenni a tárgyak alakját és az emberek arcát, ez pedig ellehetetleníti a televíziózást.

Digitális televízió gyengénlátóknak

Az új módszer, amelyet Dr. Eli Peli, a Harvard Egészségügyi Egyetem professzora fejlesztett ki, a digitális televíziók képének kontrasztját erősíti fel, így a tárgyak és az arcok a gyengénlátók számára is kivehetővé válnak. "A módszer igen egyszerű, akármelyik digitális televíziónál alkalmazható, emellett olcsó is, hiszen csak egy apró változtatást igényel a tévék dekóderén" - nyilatkozta Dr. Peli.

A fejlesztés tesztelésére a tudósok 30 önkéntest - 24 gyengénlátót és 6 egészséges embert - kértek fel. Mindannyian kaptak egy televíziót és egy távirányítót, amellyel szabadon tudták szabályozni a műsor képének kontrasztját.

Az eredmények szerint még azok is igénybe vették az extra kontrasztot, akiknek a látásával amúgy semmi baj nem volt, a gyengénlátók pedig mind kihasználták a fejlesztés adta lehetőségeket. Dr. Peli az Analog Devices céggel karöltve jelenleg is a chip prototípusán dolgozik, amely terveik szerint később az összes digitális tv alapkelléke lesz.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek