Hirdetés
Diabétesz: 60 ezret kaphatsz vissza 5 évre visszamenőleg

Diabétesz: 60 ezret kaphatsz vissza 5 évre visszamenőleg

Kovács Áron 33 éve él együtt a cukorbetegséggel, de még neki is lehet a témában újat mondani. Most induló sorozatunkban hasznos életvezetési tanácsokat és olyan információkat oszt meg velünk, amiktől egyszerűen és természetesen jobbak lesznek a napjaink.

- Te tudtad, hogy adókedvezményre lehetsz jogosult, csak azért, mert cukros vagy? - kérdezte a minap tőlem Eszter, aki a szőkenős viccek élő ellenpéldája, mert praktikus tudásban simán leköröz. A csapatban ő a „Praktika Tükör”, szerintem, kereket is tud cserélni…

Szóval, persze, hogy nem tudtam, de lazán visszakérdeztem, hogy ne legyen feltűnő.

- Valami rémlik, mekkora is az összeg?
- Úgy évi 60.000 forint – válaszolta.

Na itt jött egy kis csend…

Diabétesz: 60 ezret kaphatsz vissza 5 évre visszamenőleg

- Csak azért, mert cukros vagyok?! Mesélj!

És Eszter mesélt.

- A személyi kedvezmény csak olyan cukorbetegeknek jár, akiknek szövődményük alakult ki. A kedvezmény a cukorbetegség első hónapjától jár minden hónapban az adóév első napján érvényes minimálbér 5 százalékának megfelelő összegben, ezzel csökkentve az összevont adóalapot. Ez évi kb. 50-60 000 forint megtakarítást jelenthet, amit - ha eddig nem vettél igénybe - 5 évre visszamenőleg megteheted!

Szorozni kezdtem fejben: Visszamenőleg?! Akkor itt már 300.000 forintról beszélünk! A szorzást abbahagytam fejben, és ugyanitt már egy homokos tengerparton ültem egy nyugágyon, vettem egy új ülőgarnitúrát, megjavíttattam az autómat.

- Ok, mit kell tennem?
- Igazolást kell szerezned, melyet diabetológia szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa, vagy szakorvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthat ki. Az igazolásnak tartalmazni kell a személyi adataidat, lakóhelyet, adóazonosító jelet, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, valamint a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását és természetesen az igazolást kiállító orvos aláírását. Az igazolást 2-es típusú diabéteszesek esetén évente kell kiállíttatni, míg 1-es típusú cukorbetegek esetében az állapot tartóssága miatt elég az igazolás egyszeri bemutatása. Amennyiben a teljes tavalyi évre jogosultak vagyunk a kedvezményre, akkor az 60 900 forint megtakarítást jelent a családi kasszának!

Már kezdtem nagyon vigyorogni, amikor Eszter - olyan tempóérzékkel, ami Ferjancsik Domonkosnak is becsületére vált volna - közbeszúrt:

- Ja, elég fontos: katás vagy?
- Tessék? - kérdeztem vissza, mert az eddig mindig bejött.
- KATA adózási formát választó egyéni vállalkozó vagy? Mert erre a kedvezményre csakis ők jogosultak.

Puff neki…. Én nem… De adni jó!
Kedves katások, használjátok ki ezt a remek lehetőséget!
És köszi Eszter!

Ha még több hasznos tippre és információra szomjazol, akkor látogass el a www.dplusz.com oldalra.

Kovács Áronnal készült interjúnkat itt olvashatod.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend