Derékfájdalmaktól a gyógyulásig 2. rész

Derékfájdalmaktól a gyógyulásig 2. rész

A derékfájás nem korhoz kötött, nem kímél se időst, se fiatalt, s képes a legváratlanabb pillanatban megbénítani az embert. A Patika Tükör szakértője, dr. Elek Emil ortopéd főorvos cikkünk előző részében a leggyakoribb panaszokat és azok okait ismertette, most pedig arról olvashatunk, hogy mit tanácsol a fájdalmas derékra.

Mi a jó a fájdalmas deréknak?

Rossz hírem van, sajnos nem létezik univerzális, mindenki számára jó megoldás. A beteget mindenképpen szakorvosnak kell megvizsgálnia, hiszen csak akkor derülhet ki, hogy a gerinc mely problémája vezetett a panaszokhoz.

Az akut fájdalmaknál alapvető, hogy a fájdalmas gerincet mielőbb pihentessük meg. Olyan pozíciót kell az ágyban elfoglalni (lehetőleg kemény fekhelyen, mely támasztja a fájdalmas szakaszt) melynél nem, vagy minimálisan fáj a derekunk. A megfelelő orvosi tanácsadás mellett izomlazító, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók szükségesek, ha kell, akár több napon keresztül is. Lehetséges, hogy injekciós, vagy infúziós kezelés is kell a szájon át szedett gyógyszerek mellé. Természetesen a panaszok enyhültével törekedni kell az okok minél pontosabb felderítésére, lehetőleg szakorvos segítségével. Ilyenkor semmilyen mozgás, masszázs, vagy egyéb „hőkezelés (se hideg, se meleg) nem ajánlott.

Derékfájdalmaktól a gyógyulásig 2. rész

A krónikus derékfájásoknál, ahol a panaszok nagy része az izomzat helytelen működésére, és az emiatt kialakuló görcsállapotokra vezethető vissza, a masszázs kezelés igen jó eredményt hozhat. Természetesen a masszázs csak az aktuális panaszokat rendezi, ha az izomzat működését orvosi, illetve gyógytornászi eszközökkel nem állítjuk vissza, a jelenség sajnos újra megjelenik.

Terápiák alkalmazása

1. Az ágyéki gerinc esetében ha egyértelműen a gerinc kis ízületeinek illetve szalagjainak gyulladásról van szó, alkalmazható rövid ideig borogatás, vagy hűtés. A vesék közelsége miatt rövid ideig, nagy körültekintéssel alkalmazandó. Mindezt csak akkor, ha az orvos is egyetért a diagnózissal.

2. Hasonló a helyzet a meleg kezeléssel. Ha ugyanis az izomgörcsök, izomfájdalmak oldására alkalmazzuk mondjuk a melegvizes palackot (vagy erre szakosodott intézetben meleg iszap kezelést) könnyen előfordulhat, hogy a mélyebben fekvő gyulladásban lévő kis ízületek gyulladásos reakcióját (a vérbőséget) még jobban fokozzuk és ellentétes hatást érünk el, azaz a fájdalom akár erősödik is.

3. Mozgást akkor szoktunk javasolni, ha az ágyéki gerinc kopásos jelenségét nem kíséri jelentős gyulladásos reakció (inkább az izomzat kóros funkcioja dominál) akkor a szakszerűen végzett gyógytorna óvatosan „adagolva” nagy segítség lehet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek