Délelőtt becsületesebbek vagyunk, mint délután

Délelőtt becsületesebbek vagyunk, mint délután

A Psychological Science szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a nap előrehaladtával jelentősen csökken a csalás és hazugság elkerülésére irányuló önkontrollunk, amitől délelőtt becsületesebbek vagyunk, mint délután.

2013.11.05

„Az etika kutatóiként végeztünk már kísérleteket a különféle etikátlan viselkedések, például a hazugság, a lopás és a csalás vizsgálatára” – nyilatkozták a tanulmány szerzői, Maryam Kouchaki, a Harvard Egyetem, és Isaac Smith, a Utah-i Egyetem munkatársa. „Észrevettük, hogy a délelőtt végzett kísérletek szisztematikusan az etikátlan viselkedés alacsonyabb előfordulását mutatták.”

Délelőtt becsületesebbek vagyunk, mint délután

Annak ismeretében, hogy az önkontroll szintje a pihenés hiánya és az ismételt döntések következtében csökkenhet, Kouchacki és Smith azt vizsgálták, hogy a hétköznapi tevékenységek elegendők-e ahhoz, hogy kimerítsék az önkontroll készleteit, és fokozza a becstelen viselkedést.

Kísérletükben egyetemi hallgatóknak mutattak különböző pontmintákat számítógépen. A résztvevőknek mindegyik mintánál azt kellett eldönteniük, hogy a képernyő jobb- vagy baloldalán van-e több pont. Az alanyok nem a helyes válaszért kaptak pénzt, hanem az alapján, hogy melyik oldalon határoznak meg több pontot – ha a jobb oldalt választották, tízszer annyi pénzt kaptak. A résztvevőknek tehát pénzügyi motivációjuk volt arra, hogy a jobb oldalt válasszák, még akkor is, ha nyilvánvalóan több pont volt a képernyő bal oldalán, ami egyértelmű csalásnak számít.

A kutatók várakozásainak megfelelően a délelőtt 8 és 12 óra között tesztelt alanyok kisebb valószínűséggel csaltak, mint a délután 12 és 6 óra között vizsgált résztvevők.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek