C-vitamin: a sokoldalú fegyver

C-vitamin: a sokoldalú fegyver

Valaha az ember is képes volt a C-vitamin előállítására, ma már azonban kénytelenek vagyunk a táplálkozás útján biztosítani a megfelelő bevitelt, amellyel nem csupán a skorbutot kerülhetjük el, de számos egyéb betegség kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenthetjük.

A C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav vízben oldódó vitamin. Érdekes módon a legtöbb növény és állat képes az előállítására. Ez alól a tengerimalac, az emberszabású majmok és az ember képez kivételt. Korai ősünk valószínűleg még tudott szervezetében C-vitamint termelni, ám mutáció során elveszítettük ezt a lehetőséget.

Tiszta formában történő első előállítása Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki Nobel-díjat kapott ezért a felfedezéséért.

Sokszoros segítség

A C-vitamin rendkívül sokoldalú. Szerepet játszik az immunrendszer normális működésében, a növekedésben, a kötőszöveti anyag (kollagén) szintézisében, a hormonok képződésében. Gyorsítja a regenerálódást, a sebgyógyulást, a hegképződést. Elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését. Segíti egyes ásványi anyagok (a vas, a cink, a réz) felszívódását. Hatásos a nátha megelőzésében és kezelésében. Antioxidáns hatású, azaz megköti a szervezetben képződő káros hatású szabad gyököket.

C-vitamin: a sokoldalú fegyver

Legfőbb természetes forrásai a zöldpaprika, a brokkoli, a káposzta, a karalábé, a kelbimbó, a karfiol, a narancs, a mandarin, a grépfrút, a citrom, a kivi, a csipkebogyó, a fekete ribizli, a málna, az eper és a petrezselyem.

Hiány

A C-vitamin súlyos hiánybetegsége a skorbut. Régen elsősorban tengerészek között alakult ki ez az ínyvérzéssel, ínygyulladással, foghullással, bőr alatti bevérzéssel, vérszegénységgel, elhúzódó sebgyógyulással és akár halállal járó kór. (James Cook az évekig tartó világ körüli utak alatt el tudta kerülni a halálos betegséget, amikor a rakománnyal együtt citromot és savanyú káposztát vitt magával - persze ő még mit sem sejtett a C-vitaminról.)

C-vitamin hiányában gyengül az immunrendszer, kiszolgáltatottabbak vagyunk a különböző vírusokkal és baktériumokkal szemben.

Többlet

Mivel a C-vitamin vízben oldódik, nem lehet túladagolni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tartósan túl nagy mennyiségben (napi 1000 mg felett) ne lehetne káros. Túlzott fogyasztása nem indokolt: arra hajlamos egyénekben oxalátkövek kialakulását okozhatja a vesében, és a szövetekben is lerakódhat kis kristályok formájában. Ráadásul ha valaki hosszabb ideig nagy dózisú C-vitamint szed, majd visszatér a normális adagra, a szervezete kevesli a mennyiséget, így hamarosan "visszatérő skorbut" alakulhat ki.