Cukorbetegség - Tippek a fájdalmas szurkálás ellen

Cukorbetegség - Tippek a fájdalmas szurkálás ellen

Rendszeres önellenőrzés nélkül nincs hatékony diabétesz terápia. Ehhez viszont a mai napig vércsepp szükséges, ami miatt akár naponta többször is meg kell szúrnunk magunkat. Szerencsére azonban létezik néhány módszer, amivel könnyíthetünk fájó ujjainkon.

A megfelelő eszközök kiválasztása

Vércukormérő

Olyan készüléket válasszunk, ami kevesebb vérrel is képes elvégezni a mérést. Ha egy kisebb vércsepp is elegendő, akkor annak összegyűjtéséhez nem kell olyan mélyen megszúrnunk magunkat.

Léteznek olyan vércukormérő készülékek is, amelyek nem csak az ujjból, hanem a test egyéb pontjairól vett vért is fel tudnak dolgozni. Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy ezekről a helyekről gondot okoz összegyűjteni a megfelelő vérmennyiséget, esetleg véraláfutások keletkeznek karunkon, combunkon. Az alternatív vérvételi helyek ráadásul nem pontosak amikor a vércukorszint gyorsan változik, például evés után vagy hipoglikémia esetén. Ilyenkor mindenképp az ujjunkból kell vért vennünk.

Ujjszúró eszköz

Válasszunk olyan ujjszúró eszközt, amiben állítható a lándzsa behatolási mélysége. Kísérletezzük ki azt a legkisebb szúrási mélységet, ami még éppen elegendő a szükséges vérmennyiség összegyűjtéséhez.

Lándzsa

Ha az ujjszúró eszköz lehetővé teszi a lándzsa megválasztását, akkor érdemes olyat használni, aminek vékonyabb a vége. Ehhez is némi kísérletezés szükséges, ugyanis előfordulhat, hogy a vékonyabb tűvel nem jutunk kellő vérmennyiséghez.

A szúrás helye

Az ujjak oldalában kevesebb ideg fut, mint az ujjbegyek középső részén, így azok kevésbé fájnak, érdemes tehát itt szúrnunk őket. Ráadásul ezeken a helyeken több ér halad a felszínhez közel, így nem kell olyan mélyre sem döfnünk.

Sokan, akik arról panaszkodnak, hogy az örökös szurkálás miatt fáj az ujjuk, újra és újra ugyanazt a pontot használják a vérvételhez. A mérések során váltogassuk az ujjainkat és az ujjak egyes oldalát is. Alakítsunk ki egy rendszert arra vonatkozóan, hogy mikor, honnan veszünk vért. Sokat segíthet, ha az ujjainkat hozzárendeljük a hét egy-egy napjához, így biztosan tudni fogjuk, hogy melyik a soron következő. Például így: hétfő - bal mutatóujj, kedd -  bal középső ujj, szerda - bal gyűrűsujj, csütörtök - jobb mutatóujj, péntek - jobb középső ujj, szombat - jobb gyűrűsujj, vasárnap - kisujjak vagy nagyujjak valamelyike. A reggeli és délelőtti mérésekhez használjuk az ujjaink hüvelykujj felé eső oldalát, a délutáni és esti mérésekhez pedig a másik oldalt.

A szúrás előkészítése

Ne használjunk alkoholt az ujjak fertőtlenítéséhez. Az alkohol rendszeres használata kiszárítja a bőrt, ami fájdalmas is lehet. Ráadásul ha nem várjuk meg, hogy az ujjunk teljesen megszáradjon, az alkohol a szúrás helyén csípő érzést fog okozni és vérünkkel keveredve a mérésünk eredményét is befolyásolhatja.

A szúrás előtt mossunk alaposan kezet meleg, szappanos vízzel. Fontos, hogy jól megtisztítsuk kezünket a szennyeződésektől, hiszen a lándzsával a bőrünk alá került idegen anyagok fertőzést okozhatnak, arról nem is beszélve, hogy a bőrünkön maradt kis ételdarabkák a vérmintába bekerülve megemelhetik a mért vércukorszintet. A meleg vízzel történő kézmosás a vérkeringést is felélénkíti az ujjakban.

Annál könnyebb összegyűjteni a megfelelő vérmennyiséget, minél több vér van ujjbegyeinkben. Ennek eléréséhez a következő módszereket alkalmazhatjuk:

  • Dörzsöljük a megszúrandó pontot, amíg fel nem melegszik.
  • Lógassuk le magunk mellé a kezünket és rázzuk egy kicsit.
  • Tekerjünk át duplán egy gumiszalagot az ujjunk középső ujjpercénél és támasszuk meg hüvelykujjunkkal. A szúrást követően engedjük ki a kis érszorítót, hogy a vér szabadon áramolhasson.

A szúrás

Ha lehet, ne használjuk újra a lándzsákat. A lándzsa minden alkalommal egyre tompább és így egyre fájdalmasabb a szúrás.

Az ujjszúró eszközt úgy állítsuk be, hogy éppen csak annyira szúrjon mélyen, ami pont elegendő a szükséges vér összegyűjtéséhez. Minél kevésbé döfünk mélyre, annál kevésbé fáj. Javasolt a középbeállításnál kezdeni és fokozatosan hangolni erősebbre vagy gyengébbre, attól függően, hogy az ujjunk mennyire vérzik.

Szúrás közben támasszuk meg a kezünket. Ha kezünk megcsúszik és elmozdul, a lándzsával könnyen okozhatunk horzsolást a bőrünkön, ami fájdalmas is lehet. Ha túlságosan remeg a kezünk, egy asztalon vagy akár a falon is megtámaszthatjuk.

A szükséges vérmennyiség összegyűjtése

Ha gondot okoz a megfelelő vérmennyiség összegyűjtése, ne nyomkodjuk az ujjunkat, inkább lógassuk le magunk mellé a kezünket és számoljunk el lassan ötig.

Ha továbbra sincs elegendő vér, a másik kezünkön lévő hüvelykujjunk és mutatóujjunk segítségével fejtsünk ki erőteljes nyomást a megszúrt ujjunk tövétől egészen a tetejéig, mintha egy fogkrémes tubusból akarnák kipréselni a maradék fogkrémet.

A vérzés elállítása

A szúrást követően kellő figyelmet kell fordítanunk a vérzés elállítására is, mert a seb könnyen elfertőződhet. Egy papírzsebkendő vagy vattapamacs segítségével fejtsünk ki nyomást a vérző pontra, tartsuk kezünket a szív magassága fölött és várjunk körülbelül 30 másodpercig, amíg a vérünk meg nem alvad.

Bizonyos gyógyszerek, például véralvadásgátlók esetén akár egy-két percig is eltarthat, míg eláll a vérzés. Ha nincs időnk megvárni, ragasszuk le ujjunkat egy kis sebtapasszal.

Ne legyen hiába a szurkálás

Az önellenőrzés célja, hogy a mért vércukorértékekből következtetéseket vonhassunk le, mégpedig nem csak a mérés pillanatban, hanem később is, például a kezelőorvos rendelőjében. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a mért eredményeket rendszeresen feljegyezzük. Vércukorértékeinket ma már akár az interneten is vezethetjük például a www.egeszsegnaplo.hu alatt elérhető ingyenes kezelési naplóban.

Forrás: www.egeszsegnaplo.hu

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek