Csütörtöktől forgalomkorlátozás Budapesten a szmogriadó miatt

Csütörtöktől forgalomkorlátozás Budapesten a szmogriadó miatt

Szerdán életbe lép a levegőszennyezettség miatt a szmogriadó riasztási fokozata és csütörtök reggel hat órától érvényesek a forgalomkorlátozó intézkedések - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdára virradóan az MTI-vel.

A korlátozó intézkedések nem lépnek életbe akkor, ha a szerdai mérési eredmények alapján nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása. Ez csak a szerdai eredmények csütörtök hajnali értékelése alapján derül ki - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tájékoztatási fokozatban már elrendelt avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmának fenntartása mellett 2011. november 17-én reggel 6 órától nem közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek Budapest közigazgatási területén. Az MTI-hez eljuttatott közleményben a Főpolgármesteri Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben 100 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, 2011. november 17-én, csütörtökön reggel 6 órától, további intézkedésig.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Szépjuhászné útja - Budakeszi út - Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Nagyrét utca - Máriaremetei út - Hidegkúti út - Budapest közigazgatási határa.

Tarlós István felkérte a lakosságot, figyeljék a csütörtök reggeli híradásokat, hogy a hatósági rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelentsen. A főpolgármester önkorlátozásra is felszólította a légszennyezőket kérve az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a gépjárművek indokolatlan - álló helyzetben történő - üzemeltetésének, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának lehetőség szerinti mérséklését.

A szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni - áll a közleményben -, mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagértéke 2011. november 14-én a főváros öt, 2011. november 15-én az összes, tizenkettő mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket. Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható, ezért a jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester - további intézkedésig - a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el, ami visszavonásig érvényes.

A lehetséges egészségkárosító hatások között a közlemény a következőket említi: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedései közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagyforgalmú utakat.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

A főpolgármester a tájékoztatási fokozatot kedden hajnalban hirdette ki.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amely felett már veszélyt jelent az emberi egészségre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerda délelőttig párás, ködös, majd derült idő várható. Délután kelet felől kissé hidegebb levegő szivároghat be a térség fölé. Délután, este a mérsékelt délkeleti széllel és a keveredési réteg átmeneti kismértékű megvastagodásával a levegőminőség várhatóan alig javul. A szálló por napi koncentrációja továbbra is várhatóan meghaladja a tájékoztatási, helyenként valószínűleg a riasztási küszöbértéket. A továbbiakban a szerdai javuláshoz képest inkább ismét romló tendencia valószínű.

Forrás: mti

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek