Csúcsrajáratás - 40 felett a férfiak...

Csúcsrajáratás - 40 felett a férfiak...

Egy negyvenes férfi ereje teljében van. Most alapít családot vagy már kisgyerekei vannak, szakmailag is – jobb esetben – egyre feljebb jut a ranglétrán. Mindez jól hangzik, ám mindennek ára van: sok a stressz, kevés a szabadidő, szorítanak a kötelezettségek…

Szívügyek

Szomorú adat, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri okok miatt bekövetkező korai (65 év alatti) halálozás az európai átlag háromszorosa. A férfiak különösen veszélyeztetettek: öt férfi közül csupán három éri meg a 65. születésnapját. A férfiak esetében negyven- és ötvenéves koruk között drámaian megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye.

Nézzük meg egy átlagos, negyvenes, magyar férfi példáján, mi állhat a háttérben! Egy negyven év körüli férfi többnyire már családot alapított. Leginkább rá hárul az anyagiak megteremtésének felelőssége. Sokat dolgozik: naponta jellemzően több mint nyolc órát. Sok stressz éri. A sportra már nem jut sem ideje, sem energiája. Rendszertelenül étkezik. Pár kiló felesleg is felkúszik rá: tipikusan a hastájékra. Kissé megemelkedik a koleszterinszintje. Kicsit nagyobb lesz a vérében a húgysav-koncentráció. Egy picit magasabb lesz a vérnyomása. Esetleg csekély mértékben a vércukorszintje is megemelkedik. Ezek a pici eltérések külön-külön szinte elhanyagolhatóak, jóformán észre sem vehetőek. Együttesen azonban számottevő kockázatnövekedést jelentenek! Ha a férfi ráadásul még dohányzik is, a rizikó még hatványozottabb.

Csúcsrajáratás - 40 felett a férfiak...

A kockázat alattomosan jelentkezik, hiszen a külön-külön apró változások esetleg fel sem tűnnek. Ezért is hasznosak az úgynevezett menedzserszűrések: kimutatják a laborértékek változásait.

A magas szív- és érrendszeri veszély ijesztően hangzik. Ám fontos tudnunk, hogy ez a kockázat jelentősen csökkenthető már egy kismértékű életmódváltással is. Ha például csak a dohányzást hagyja abba egy férfi, már rengeteget tett az egészségéért.

Apává válni

Ma nagyon sok pár küzd meddőséggel, és tévedés azt hinni, hogy a férfiak nem felelősek ebben. A WHO szerint meddő a párkapcsolat akkor, ha legalább egy évig tartó rendszeres és zavartalan házasélet ellenére sem történik meg a fogantatás. A meddőség mindig egy pár problémája, ilyenkor mindkét felet ki kell vizsgálni – hangsúlyozza dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus. A statisztikák egyébként azt mutatják, hogy a meddőségért 40 százalékban a férfiak, 40 százalékban a nők, 20 százalékban pedig mindketten „felelősek”.

Ha egy pár segítséget kér, a férfinak andrológiai vizsgálaton kell átesnie, amely ondóvizsgálatot is magában foglal.

Arra az esetre, ha nem jó a spermakép, ma már rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, amelyek segítségével növelhető a spermiumok száma, illetve javítható a mozgékonyságuk. Előfordulhat, hogy a meddőségért felelőssé tehető probléma sebészi úton orvosolható, ilyen például a herevisszér-sérv. Ha mindezek nem vezetnek eredményre, még mindig van remény, a mesterséges megtermékenyítés.

Prosztatagyulladás

A negyveneseknél a prosztatagyulladás a leggyakoribb a prosztata betegségei közül. Jellegzetes tünet a gyakori, fájdalmas vizelés, a láz, ritkán a teljes vizelési képtelenség. Kialakulásában több tényező is szerepet játszhat: különböző fertőzések, hormonális változások és a stressz is. A fertőzések többnyire a felszabadult szexuális életet élő, sok partnert ismerő férfiakat érintik. A prosztata ugyanis vékony csöveken és az ondóvezetéken keresztül összeköttetésben áll a húgycsővel. Vizeletfertőződés esetén előfordulhat, hogy visszaáramlás révén a fertőzések feljutnak a prosztatába, és megtelepszenek ott. Ezektől sok esetben spontán megszabadul a szervezet, míg máskor ez nagyon hosszú időbe kerül, hiszen a prosztata viszonylag zárt terület, ideális környezet a baktériumok számára.

A prosztata

A felnőtt férfi prosztatája (más néven a dülmirigy) egy mintegy 20 grammos, gesztenye alakú szerv, amely a húgyvezetékek és az ondóvezetékek találkozásánál, közvetlenül a hólyag alatt helyezkedik el, körülölelve a húgycső kis szakaszát. A férfiak jelentős része szinte nem is tud e szerv létezéséről – egészen addig, amíg problémát nem okoz. Ez a mirigyes szerv a felelős annak a váladéknak a termelődéséért, amely magömléskor az ondóval keveredik, mozgékonyabbá, életképesebbé téve annak sejtjeit. A váladék többek között cinket, citromsavat, fehérjét és különböző enzimeket tartalmaz.

Vizelet- és spermiumminta levétele után a kezelés többnyire antibiotikus kúra. Ha kimutatható a baktérium, akkor célzott spektrumú terápia ajánlott. Ha nem mutatható ki baktérium, akkor segíthetnek a nem szteroid gyulladáscsökkentők és az alfa-blokkerek. Az akut gyulladásból való gyógyulás elég hosszú időt, akár 8-12 hetet is igénybe vehet, de előfordulhat, hogy krónikus gyulladás marad vissza utána. Ez akár hónapokig is tarthat…

Heredaganat

A heredaganat elsősorban az egészen fiatal férfiak betegsége, de még a negyvenes korosztályt is érintheti. Jó tudni, hogy ha korai stádiumban felismerjük, nagyon hatékonyan kezelhető!

Magyarországon évente körülbelül 500 új hererákot diagnosztizálnak. Ha beigazolódik a daganat gyanúja, akkor azt a lehető leghamarabb, napokon belül meg kell operálni. Ha a beteg túl sokáig várt, mielőtt orvoshoz fordult, lehet, hogy a műtét önmagában már nem elég, ilyenkor kiegészítő sugár- vagy kemoterápiás kezelést kell kapnia. Ha kezdeti stádiumban elkapják a daganatot, 90 százalék a gyógyulás esélye, az idő előrehaladtával azonban drámaian csökken, de akkor sem reménytelen a helyzet.

Az urológusnál

Mint dr. Kardos Róbert mondja, a férfiak olykor amolyan „nullás igazolásért” keresik fel, azaz papírt szeretnének arról – például egy új partner miatt –, hogy nincsen a szervezetükben szexuális úton terjedő betegséget terjesztő kórokozó. Sokan HPV-vizsgálatot is kérnek, hogy biztosak legyenek benne: nem fertőzhetik meg a kedvesüket.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Leválás

Dr. Kohári György pszichoterapeuta szerint manapság jóval később következik be a szülőkről való leválás, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A harmincasoknál gyakori, de még a negyveneseknél is előfordul, hogy a szüleikkel élnek, vagy ha el is költöznek, olykor túl szoros marad a kötelék.

Csúcsrajáratás - 40 felett a férfiak...

Egyes anyukák rá is játszanak erre, erősítve a „mama kicsi fia”-pozíciót. A fiatal férfinak kell a sarkára állnia és deklarálnia a függetlenségét, az önállóságát.

Szerepek a családban

A baba érkezésével átrendeződik a párkapcsolat. Míg a nők a várandósság kilenc hónapja alatt a saját bőrükön érzik a változásokat, talán jobban felkészülnek, mint a férfiak. Az apukákat, bár készülnek rá, mégis sokszor váratlanul éri, hogy – ideiglenesen – mennyire kiszorulnak a párjuk életéből. Megoldás lehet, ha a nők odafigyelnek arra, hogy a férjüket is bevonják a baba körüli teendőkbe (természetesen a férfi is jelezheti igényét, hogy szeretne részt venni a pici gondozásában). A pár teremtse meg annak lehetőségét, hogy időnként kettesben is lehessenek!

Karrierhajsza

A munkahelyi sikereknek gyakran az az ára, hogy nem tudunk együtt lenni a családdal, a barátok és a hobbik is kikopnak az életünkből, súlyos esetben az egészségünk is veszélybe kerülhet. Vegyük időben észre, ha a karrier bedarál bennünket! Működjünk tudatosan! Mondhatjuk azt, hogy ezt még egy ideig így folytatjuk, de aztán változtatunk, vagy fokozatosan is megpróbálhatjuk visszacsempészni a munkán kívüli örömöket is az életünkbe.

Pénz

Ma a közfelfogás és többnyire maguk a férfiak is úgy tartják, hogy nekik kell a kenyérkeresőnek lenniük, ami hatalmas teher rajtuk. A teremtés koronái közül sokakat sért, ha a párjuk többet keres. De pszichoterapeuta szakértőnk szerint nincs olyan probléma, amit megfelelő kommunikációval ne lehetne megoldani. A férfi gondoljon arra, hogy a felesége így is szereti őt, vagy hogy korábban ő keresett többet, most pedig fordult a kocka, és nincs ezzel semmi baj. Úgy is felfoghatja, hogy neki az a legfontosabb dolga, hogy boldoggá tegye a kedvesét, és ez nem pénzkereseti kérdés.

 

A sorozat többi része:

Kapuzárás vagy -nyitás? - 50 felett a férfiak...

Aki boldog, az nem öregszik meg - 60 felett a férfiak...

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek