Csontritkulás: nem törvényszerű!

Csontritkulás: nem törvényszerű!

A posztmenopauzás oszteoporózis - változókori csontritkulás - a már nem menstruáló nők egy részét érinti. Ha leáll a ciklus, egy éven belül jelentős csontvesztés következhet be. A csontritkulás kezdetben akár évekig is tünetek nélkül zajlik. Később a hát, a gerinc táján bizonytalan fájdalom, fáradékonyság, gyengeség jelentkezhet. A harmadik fázisban pedig már kisebb-nagyobb csonttörések is előfordulhatnak.

- Csontritkulás gyanúja esetén mindenekelőtt fizikális vizsgálatot végzünk - mondja dr. Szentiványi Csilla reumatológus, természetgyógyász, soft-lézer terapeuta. - Rákérdezünk, nem csökkent-e a testmagasság az utóbbi időben, nem vált-e görnyedtebbé a testtartás. Ezután röntgenvizsgálat következik, amely kimutatja, hogy csökkent-e az ásványianyag-tartalom. (Figyelem: ezt más betegség is okozhatja!) A diagnózis felállításához laborvizsgálatra is szükség van. Érdemes teljes vérképet készíttetni, ellenőrizni a vese- és májfunkciót, a kalcium-, a foszfor-, a magnézium- és az alkalikus foszfatát-szintet.

Rizikófaktorok

Ma már gyakran megnézik a D-vitamin-szintet is: ezt a szűrést csak reumatológus írhatja ki. A vizsgálatok köre a csontsűrűségméréssel válik teljessé. 65 év feletti nőknek és 70 év feletti férfiaknak kifejezetten ajánlott ez a vizsgálat. Különösen indokolt, ha az anyánál vagy a nagymamánál is előfordult csonttörés, ha kis traumára is saját törés következik be, ha a testmagasság 3 centiméterrel csökken, ha görbül a hát, kétoldali vesekövesség esetén, ágyhoz kötött életmód mellett, szervátültetés után, valamint a terápiamonitorozás részeként. A felsorolt tényezők egyben a csontritkulás rizikófaktorainak egy részét is magukban foglalják. További kockázati tényező a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a gyulladásos betegségek, a májbetegségek, a csökkent nemi működés, az idős életkor, a nagyon fehér bőr, az alacsony testtömeg, a rövid időn belüli fogyás, a felszívódási zavarok, a már korábban előforduló törés, a későn kezdődő és korán elmaradó menzesz, valamint bizonyos gyógyszerek szedése. ("Csontellenségnek" számítanak a szteroidok, a citosztatikumok, bizonyos vérhígítók és vízhajtók, egyes légzéskönnyítők, cukorgyógyszerek és antikonvulzívumok.)

Mozogni kell

A terápia során a legfontosabb cél az, hogy a páciensnek ne legyen további törése, illetve hogy csökkenjen a fájdalma és a további csontvesztés. Alapvető a kalcium, a D-vitamin és a magnézium pótlása. (A napfény hatására a bőrben képződő D-vitamin - amely a májban és a vesében alakul át aktív hatóanyaggá - serkenti a kalcium tápcsatornából való felszívódását, illetve a csontokba történő beépülését. Ezzel szilárdul a csontozat és növekszik a csontsűrűség.) Súlyosabb csontritkulásnál gyógyszerekre is szükség van, amelyeket akár 3-5 évig is szedni kell.

- A helyes életmód kialakításának mind a megelőzésben, mind a terápia során fontos szerepe lehet - hangsúlyozza a szakember. - Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt (áldásos hatású a mák és az aszalt szilva) és tejterméket. Kerüljük a kávét, a szénsavas italokat (különösen a kólát), az alkoholt és a dohányzást! Tartózkodjunk sokat a szabad levegőn! Már napi félórás, szűrt fényben tett séta is aranyat ér. Ha tehetjük, sportoljunk rendszeresen! Jó tudni: az izmok erősödésével a közvetlenül alattuk lévő csontok szövetének vérellátása is javul, és aktivizálódnak a csontfelépítésért felelős sejtek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek