Csokoládé, a boldogító

Csokoládé, a boldogító

Hogy milyen csokoládét szeretünk? A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon...

A csokoládé viszonylag sok kalóriát tartalmaz (500 kcal/ 100 g), ezért hatásos élénkítőszer. Ám értékes ásványi anyagok - például kálium, magnézium, foszfor, kalcium és vas - is találhatók benne, az A-, B1- és B2-vitaminról nem is beszélve.

Amerikai tudósok felfedezték, hogy a csokoládéfogyasztás csökkentheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. A csoki ugyanis igen gazdag flavonoidokban, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések és a daganatos elváltozások ellenében hatnak.

Egy kis szelet magas kakaótartalmú csokoládé állítólag ugyanannyi flavonoidot tartalmaz, mint 6 alma, 4 és fél csésze tea, 28 pohár fehér-, vagy 2 pohár vörösbor. Kiderült, hogy a csokoládé olyan antioxidánst is magában foglal, amely leköti a szervezetünkben a DNS-t károsító szabad gyököket. Közvetetten szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében, valamint gátolja a vérlemezek összetapadását, így csökkenti a véralvadást.

A csokoládéevés ösztönzi egy bizonyos fajta endorfin kiválasztását, mivel megnöveli a szervezet szerotoninszintjét. Az édes íz szeretete velünk született tulajdonságunk, míg a sós ízeket csak kétéves korunk után kedveljük meg. Nem egy híres csokoládéfüggőről tudunk: ilyen volt Balzac, Goethe és Madame Sévign is. Gombóc Artúrról nem is beszélve...

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek