Csökkenthetik a férfiak termékenységét az antidepresszánsok

Csökkenthetik a férfiak termékenységét az antidepresszánsok

A férfiak milliói által szedett depresszió elleni gyógyszerek negatív hatással lehetnek termékenységükre - állítják amerikai tudósok.

A New Scientist tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint az antidepresszáns gyógyszerek károsíthatják a spermák génjeit és ez jelentősen visszavetheti a termékenységet.

A vizsgálathoz a New York-i Cornell Medical Center kutatói 35 egészséges férfit kértek fel, akiknek a népszerű antidepresszánst, a paroxetint kellett szedniük négy héten keresztül. A "terápia" előtt és közben a kísérleti alanyoknak spermamintát kellett szolgáltatniuk.

Mikroszkóp alatt a spermák nem tűntek eltérőnek a gyógyszerszedés előtt és közben: mindkét mintában alakjuk és mozgásuk megfelelő volt.

A génvizsgálatnál azonban jelentős különbséget mutattak ki. A gyógyszerszedés előtt minden mintában észlelhető volt valamennyi génkárosodás, a spermasejtek 13,8 százaléka pedig töredezett volt. Az antidepresszánsok szedése közben azonban a hibás génű spermák aránya 30,3 százalékra ugrott.

A szakértők szerint most az a fő kérdés, hogy ez mekkora hatással van a termékenységre, vagyis hogy a maradék 70 százaléknyi sperma elegendő-e ahhoz, hogy a férfi egészséges utódot nemzzen.

Több szakember azonban arra figyelmeztet: bár korábbi kisebb vizsgálatok eredménye szerint a depresszió elleni gyógyszerek hatással lehetnek az ondó minőségére, még több átfogó kutatás kell ahhoz, hogy ez bebizonyosodjon.

Forrás: Inforadio.hu

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek