Csokit az agynak!

Szakemberek szerint egy speciális eljárással kifejlesztett kakaó fokozza az agyműködést és lassítja az agy öregedését. Idén került megrendezésre az Amerikai Tudományos Fejlődésért Társaság (American Association for the Advancement of Science, AAAS) éves kongresszusa, melyen a brit Nottingham-i Orvostudományi Egyetem szakemberei mutatták be kutatásaik előzetes eredményeit a kakaó egyik alkotórészének agyra gyakorolt hatásáról.

A friss kakaóban bőségesen található flavanol nevezetű kémiai anyagról már többen kimutatták, hogy jótékony hatást gyakorol az agyra, javítja az érműködést. Dr. Ian Macdonald fiatal, egészséges nőket vont be vizsgálatába. Megvizsgálta, hogy a flavanolban gazdag kakaó javítja-e az agy kognitív működését gondolkodtató feladatok elvégzése során.

Dr. Macdonald szerint bár a kakaó tartalmú ital közvetlenül nem javította a résztvevők teljesítményét, de fokozta az agy vérkeringését 2-3 órán át. A szakember további vizsgálatokat tervez, amelyek kimutathatják a fokozott agyi vérellátás jótékony hatását az idősebbek, illetve a kognitív agyi károsodást elszenvedett betegeknél.

Dr. Norman Hollenberg, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának munkatársa is vizsgálta a kakaó és flavanol hatását a panamai kuna indiánok közösségében, akik rendszeres kakaófogyasztók. Az indián közösség által fogyasztott kakaó flavanolban igen gazdag. A populációban - talán ennek köszönhetően - szokatlan módon alacsony a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések előfordulása.

Dr. Hollenberg szerint, a vizsgálatok eredményei ígéretesek, de további hosszú távú kutatások szükségesek az agyra gyakorolt hatás biztos kimutatására. A szakemberek állítása szerint ugyan az eredmények fontosak, és a kakaó hatással lehet a tanulásra és a memóriára, de piacon megtalálható csokoládék korlátlan fogyasztása nem ajánlott, ugyanis magas a kalória tartalmuk.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek