Csapás az agyra

Csapás az agyra

A stroke szó már idegenszerűsége miatt is rejtélyesen hangzik, és a köztudatban félelmetes, végzetes következményekkel járó betegség neveként él. Sajnos nem alaptalan ez a közvélekedés. De mi is a stroke valójában?

2019.12.27

Ennek az angol szónak az alapjelentése: ütés, csapás – szemléletes ez a kifejezés, mert ha valakit stroke ér, akkor az valóban felér egy igazi csapással. Ám a stroke valójában több hasonló tünettel járó betegség gyűjtőneve. A stroke betegséget magyarul szélütésnek vagy kicsit népiesebben gutaütésnek nevezhetjük: ezek az elnevezések abból fakadnak, hogy a stroke hirtelen, egyik pillanatról a másikra következik be.

Agylágyulás

- A stroke és a koszorúér-betegség ugyanannak a rendszerbetegségnek, az érelmeszesedésnek a különböző érszakaszokon történő megjelenése. A rizikófaktorok hasonlóak, a kezelés közös – mondta a Patika Tükörnek dr. Benczúr Béla, a Tolna Megyei Balassa János Kórház osztályvezető kardiológusa. - A stroke-esetek 25 százaléka szív eredetű. Kardiogén embóliáról akkor beszélünk, amikor vérrög sodródik az agyi érrendszerben, amely érelzáródást okoz. Ilyenkor agylágyulásos stroke jön létre. A stroke elszenvedését követően tisztázni kell a mechanizmust, az okokat. Ebben a neurológus legfőbb segítsége a kardiológus, aki a 12-elvezetéses EKG, 24- vagy 48-órás Holter és szívultrahang vizsgálat segítségével igyekszik kimutatni a pitvarfibrillációs ritmuszavart, a billentyűbetegséget vagy a súlyos balkamra elégtelenséget, melyek mind embóliához, stroke-hoz vezethetnek.

Csapás az agyra

Agyvérzés

A stroke másik típusa a vérzéses stroke, másképp nevezve: agyvérzés. Ennek okozója lehet például a tartósan magas vérnyomás, mely rendkívül nagy mértékben veszi igénybe az érfalat, feszíti azt. Ehhez ráadásul az is hozzájárulhat, hogy az érfalakon kialakuló lerakódások, vagy az érelmeszesedés egyrészt csökkenti az érrendszer keresztmetszetét, másrészt ez is rontja az erek rugalmasságát is. Márpedig az ilyen állapotú érrendszer nagy eséllyel pattan meg, szakad ki.

Kockázati tényezők

A stroke az érrendszer általános rossz állapota miatt szokott kialakulni. Jellemzően olyan betegségek fokozzák a kockázatot, amelyeket néma gyilkosnak nevezhetünk. A tartósan fennálló magas vérnyomás egészen biztos, hogy idővel károsítja az érfalakat is. A magas koleszterinszint pedig lerakódást idéz elő az érfalakon, majd érelmeszesedéshez vezethet. Ezek mind olyan elváltozások, amelyeket egyszerű laborvizsgálatokkal, rendszeres vérnyomásméréssel vagy valamilyen képalkotó eljárással ki lehet mutatni. De a stroke szempontjából fokozott kockázati csoportba tartoznak a dohányosok, az alkoholfüggők és a cukorbetegek is.

Ijesztő tünetek

A stroke mindezek mellett legtöbbször villámcsapásként, egyik pillanatról a másikra alakul ki. Tünetei jellegzetesek, gyakran riasztóak. Jellemző tünetcsoport az arc vagy a végtagok aszimmetrikus elváltozása, érzéketlensége vagy zsibbadása, amelynek a határa jól látható, kimutatható. A beszédtevékenységben is kialakulhat zavar a stroke következtében: ilyenkor a beszédtevékenység lelassul, mert nehezebben talál vagy felcserél szavakat, szótagokat a beteg, de az is előfordulhat, hogy a hangképzés vagy a beszédértés nehezedik. Ha a stroke miatt az agy látásközpontja sérül, akkor a látásélesség hirtelen romolhat, de akár meg is vakulhat a beteg. Az egyensúly, a járásképesség, a mozgásképesség is megzavarodhat a stroke miatt. Az agyvérzés egyik típusára kifejezetten jellemző a hirtelen jelentkező, éles, kínzó fejfájás, nyaki merevség, tudatzavar.

- Minden perc számít, csakúgy, mint a szívizom esetében! – hívja fel a figyelmet a dr. Benczúr Béla kardiológus. - Jelenleg 4,5 óra az az időablak, amely esetében a stroke akut ellátásában jártas neurológus vérrögoldó kezelést alkalmaz. Az a 4,5 óra nagyon rövid idő, ennek nagy részét a stroke-ot elszenvedett beteg még otthon tölti, tanakodással! Fontos volna tudatosítani, hogy aki magán vagy hozzátartozóján a stroke tüneteit észleli, az haladéktalanul hívjon mentőt!

Menthető a helyzet?

A stroke kifejezetten súlyos betegség, amely lehetőleg azonnali szakorvosi ellátást igényel, minél hamarabb kezdik el a szakszerű kezelést, annál eredményesebb lehet a beavatkozás! Mivel az agysejtek csupán néhány percet bírnak ki oxigén- és tápanyaghiányos állapotban, ezért szó szerint életbevágóan fontos, hogy haladéktalanul kórházba kerüljön a beteg. A korai beavatkozás nagyobb eséllyel tudja csökkenteni az elhalt agyterület mértékét, de még a (nem túl) kései beavatkozás is a képes csökkenteni a következmények súlyosságát. Azonban minden igyekezet ellenére nem ritka az olyan stroke, amelyik végzetes.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek