Csak módjával az orbáncfűvel

Csak módjával az orbáncfűvel

Széleskörű, a szorongás elleni gyógyszerekre koncentráló tanulmányok elemzése során a St. Louis Egyetem orvosai nem találtak bizonyítékot a szorongás tüneteinek úgynevezett "természetes" készítményekkel történő csökkentésének hatásosságára.

Az orbáncfű, a kava kivonat, a macskagyökérfű (valeriána) és különböző gyógynövénykészítmények az interneten beszerezhetők, ugyanakkor hatásukat semmi nem bizonyítja a szorongás kezelésében, írta Kimberly Zoberi, a Saint Louis Egyetem Orvosi Karának professzora. Továbbá megkérdőjelezi a macskagyökérfű biztonságát, mivel semmilyen hosszabb távú tanulmány nem foglalkozott vele.

"A betegeknek különösen óvatosnak kellene lenniük az interneten olvasható orvosi tanácsokkal kapcsolatban" - mondta Zoberi. "Semmi bizonyíték nincs arra, hogy ezek tényleg hatásosak lennének. Ha egy beteg nem akar gyógyszeres kezelésen részt venni, akkor az orvosa ajánlhat alternatív terápiákat, mint például a kognitív viselkedésterápia."

Emellett Zoberi összehasonlította a piacon kapható szorongás elleni különböző gyógyszerek felírási gyakoriságát. A vizsgálatok szerint a legtöbb belgyógyász elsősorban a szelektív szerotonin visszavételgátlót (SSRI) ajánlotta biztonságossága, hatékonysága és elérhető ára miatt, azonban némely betegnél szexuális vagy gyomor-bélrendszeri mellékhatások lépnek fel.

Zoberi azt találta, hogy a görcsgátló csoportba tartozó gyógyszerek biztosítják a leggyorsabb és leghatásosabb kezelési módot a betegek számára, az első vonalbeli gyógyszerek mellékhatásai nélkül, azonban ezek igen drágák.

Zoberi azt ajánlja, kérjük ki szakértő véleményét, mielőtt bámilyen szorongás elleni gyógyszert kezdenénk szedni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek