Csak húsz nő menthet meg a prosztataráktól

Csak húsz nő menthet meg a prosztataráktól

A Parent, Rousseau, és Spence által publikált kutatás az első, amely a női partnerek száma és a prosztatarák között kapcsolatot talált.

Nem meglepő módon a prosztatarákban szenvedő férfiaknál kétszer nagyobb volt az esélye annak, hogy volt rákban szenvedő hozzátartozójuk. Ugyanakkor a kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy a szexuális partnerek száma befolyásolja a rák megjelenését. A szűz férfiaknál például kétszer nagyobb volt a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik már legalább voltak nővel egyszer életükben.

A túlélési esélyek a női partnerek számával nőttek. A több mint húsz nőt elfogyasztó férfiaknál további huszonnyolc százalékkal csökkent a prosztatarák kialakulásának veszélye, ráadásul annak agresszív fajtája tizenkilenc százalékkal kisebb valószínűséggel jelent meg.

Csak húsz nő menthet meg a prosztataráktól

„A több női partner több ejakulációs lehetőséget jelenthet a férfi számára, az ejakuláció pedig korábbi tanulmányok alapján védelmet jelent a prosztatarákkal szemben” – magyarázta Parent.

A kutatók szerint a védelmező hatás abban nyilvánul meg, hogy a prosztata váladékában található rákkeltő anyagok gyakrabban ürülnek. Érdekesség, hogy a férfi életkora az első szexuális kapcsolat létesítése során, illetve az időközben elkapott nemi betegségek száma nem befolyásolta a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Meglepő módon azonban a kutatásban résztvevők közül csupán tizenkét százalék esett át valamilyen nemi betegségen.

A melegek nem ilyen szerencsések

Ami jót tesz a heteroszexuálisoknak, az káros a homoszexuálisok számára. A több mint húsz férfivel szexuális kapcsolatot létesítő férfiaknál ugyanis kétszer gyakrabban jelent meg a prosztatarák, mint azoknál, akik nem létesítettek kapcsolatot azonos nemű személlyel, vagy csak egy állandó férfi partnerük van. További érdekesség, hogy ezekben az esetekben a kevésbé agresszív rákos megbetegedés jóval gyakrabban fordult elő. A melegeknél tapasztalható jelenség okát még nem ismerik a szakértők.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek