Csak a fogainkat veszíthetjük?

Csak a fogainkat veszíthetjük?

Senkit ne ösztönözzön a fogápolás mellőzésére az a tény, hogy ma már szép implantátumok vagy protézisek készülhetnek – a saját fogaink a legstabilabbak, ezért azok megőrzése a legfontosabb.

Szakértők szerint az elmúlt évtizedek alatt a lakosság nagy része nem fordított elegendő figyelmet a fogápolásra, a szájhigiéniára. Az ellátás korábbi teljes ingyenessége torz értékrendet hozott létre, nem vált értékké a fogazat megőrzése. Ez a statisztikákban is megmutatkozik, az európai átlagban számolt évi 12 tubus fogkrém helyett a magyarok fejenként csak 2,4 tubus fogrémet használnak el, míg fogkeféből csak felet! Vajon hányan vannak, akik egyáltalán nem mosnak fogat? Erre nincs adat, de azt egy mintegy 4600 fős hazai kutatásból tudni lehet, hogy a 45 év feletti lakosság 64 százaléka már nem rendelkezik egy természetes foggal sem!

Csak a fogainkat veszíthetjük?

A legnagyobb mértékű fogvesztést a 35-44 év közötti korosztály szenvedte el az utóbbi 30 évben, ez alatt az idő alatt hatszorosára nőtt a számuk.

Az elhanyagolt fogazat, a gyulladt fogíny növeli a szív- és keringési betegségek, az ízületi gyulladások, a COPD kockázatát, illetve foltos hajhullást, bőrelváltozásokat okozhat. Ha a kismamának rosszak a fogai, akkor az emeli a koraszülés kockázatát és a kisbabája - normál időben történő születés esetén is - kisebb súlyú lehet.
Megfelelő szájhigiénével a fogak megtarthatók, károsodásuk esetén a hiány (rögzített vagy kivehető) fogpótlással megszüntethető, a teljes fogazat helyreállítható. Így elkerülhetőek az emésztési problémák, valamint a foghiány miatti előnytelen arcszerkezet kialakulása is.

Jól tudta?

Ön is rögtön étkezés után mos fogat?

Nem szabadna! Evéskor a száj pH-tartománya a savas kémhatás felé tolódik el, márpedig ilyenkor a fogzománc sérülékennyé válik. Ha ilyenkor dörzsöljük, akkor kárt okozhatunk benne. Várjunk bő fél órát!

A műfogakat, műfogsort, koronát, hidat nem kell tisztítani?

De! Nagyon is! A rögzített fogpótlásokat ugyanúgy mosni kell, mint a meglévő fogainkat, a hézagoknál pedig fogselyemmel, fogköz tisztítóval eltávolítani az ételmaradékot, lepedéket. A műfogsort csap alatt, langyos vízzel és puha söréjű fogkefével kell megmosni, mintha csak fogat mosnánk. Ezen kívül rendszeresen kell használni műfogsortisztító tablettát is, illetve a szájüreget, a fogínyt is tisztítani kell, ujjbeggyel vagy gyenge fogkefével.

A szájvíz helyettesíti a fogmosást?

Nem! Bármennyire is modern, baktériumölő, ínyvédő készítmények is vannak, a használatuk csak kiegészíti, nem pedig helyettesíti a fogmosást.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek