COVID vagy influenza?

COVID vagy influenza?

Néhány tüsszentésnek és egy kis orrfolyásnak – különösen a nátha- és influenza szezon derekán – nem tulajdonítottunk különösebben nagy jelentőséget, egészen mostanáig. Ezeket a tüneteket tapasztalva idén ősszel és télen óhatatlanul belénk hasít majd a nagy kérdés: Csak nem koronavírussal van dolgunk?

Hogy rendet tegyünk a meglehetősen változatos panaszokat okozó – ugyanakkor az esetek közel 40 százalékában teljesen tünetmentesen lezajló – COVID-fertőzéssel kapcsolatban, dr. Barsai Andrea, a Doktor24 Egészségközpont tüdőgyógyász, klinikai immunológus és allergológus szakorvosa osztott meg velünk hasznos tudnivalókat a koronavírussal, és a küszöbön álló influenzavírussal kapcsolatban, a megelőzés lehetőségeire is kitérve.

 

Sokszínű tünetek

A doktornő rögtön egy tévhit eloszlatásával kezdi a beszélgetést: „A köztudatban elterjedtekkel ellentétben az új típusú koronavírus-fertőzés és az influenza sem jár minden esetben légúti tünetekkel, jellemzően inkább magas láz, hidegrázás, izomfájdalom, nagyfokú gyengeség/fáradtság és rossz közérzet miatt esik ágynak a beteg. A COVID jellegzetes, ám nem minden esetben fellépő velejárója a szag- és ízérzékelés hirtelen elvesztése, valamint a mellkasi nyomásérzés és nehézlégzés, ami influenza esetén csak ritkábban figyelhető meg.

Míg az influenzánál a levertség és a magas láz általában néhány nap után mérséklődik, COVID-fertőzés esetén hosszabb ideig elhúzódhat, és egyes esetekben pár nap jobb közérzet után visszatérhet. Az erős fejfájás is inkább influenzára utal, mint koronavírus-fertőzésre, amely esetén a náthás tünetek sem tekinthetők tipikusnak.A szakértő elmondja azt is, hogy a köhögés nátha és influenza, illetve COVID-fertőzés esetén is fennállhat, ha azonban koronavírussal állunk szemben, általában markáns, rohamokban jelentkező, nehézlégzéssel kísért, kínzó ingerköhögés nehezíti meg a mindennapokat.

COVID vagy influenza?

COVID-gyanú: hova forduljunk?

Ezidáig nem volt kérdés, hogy ha rosszul érezzük magunkat, akkor orvoshoz forduljunk, napjainkban azonban ennél bonyolultabb a helyzet. Vajon hogy jár el helyesen, aki betegnek érzi magát? „Továbbra is igaz, hogy első lépésben a háziorvosnak kell jelezni a rosszullétet, a személyes találkozó helyett azonban most egyértelműen a telefonos megkeresést kell választani. A háziorvos feladata, hogy egy ilyen bejelentést követően – mérlegelve a betegtől kapott információkat – mintavételt rendeljen el, a rendszer óriási túlterheltsége miatt azonban az is előfordulhat, hogy pusztán a tünetek alapján 10 napos karantént ír elő vagy súlyosabb esetben értesíti a mentőket és kórházba küldi a pácienst” – mondja a doktornő. Nagyon rossz közérzet, nagyfokú nehézlégzés, tudatzavar, tartósan nagyon magas láz esetén azonban tanácsos rögtön a mentőket hívni.

Teendők pozitív COVID-teszt esetén

Teljesen érthető, ha kétségbeesés lesz úrrá azon, akinek koronavírus-tesztje pozitív eredménnyel zárul. Azonban – főleg akkor, ha a beteg tünetmentes vagy a tünetei nem súlyosak – nem kell pánikba esni. „Bár sokan attól tartanak, hogy ha megfertőződnek a koronavírussal, akkor egyenes út vezet a lélegeztetőgépre, a helyzet azonban szerencsére nem ennyire drámai. Ha nincs a páciensnek semmilyen komolyabb alapbetegsége, akkor néhány nehezebben viselhető nappal/héttel megússza, de még az is megeshet, hogy enyhébb tünetekkel vagy teljesen panaszmentesen vészeli át a fertőzést” – mondja megnyugtatásul dr. Barsai Andrea. Az idősek, a kóros elhízással, a kezeletlen magas vérnyomással, a súlyos vese-, szív-  és tüdőbetegségekkel, a daganatos betegségekkel, valamint az immunbetegségekkel küzdők tekinthetők magasabb kockázatúnak, vagyis őket jobban megviselheti a COVID-betegség.

A tapasztalatok szerencsére azt mutatják, hogy még azok közül sem kerül mindenki lélegeztetőgépre, aki kórházi ellátásra szorul: „Akik kórházba kerülnek, azoknál infúzióra lehet szükség a folyadékpótlás miatt, gyógyszeres kezelés illetve oxigén-rásegítés válhat indokolttá (ami nem egyenlő a lélegeztetőgéppel!), a betegeknek csak kis hányadát kell a kollégáknak lélegeztetőgépre tenniük.”

A doktornő kihangsúlyozza, hogy pozitív koronavírus-teszt esetén még tünetmentesen is nagyon fontos komolyan venni a karantént és otthon maradni, vagyis egyáltalán nem fér bele „csak leszaladni a boltba”, vagy „beugrani a postára”, de még csak az sem, hogy kimenjünk a lépcsőházba és megnézzük a postaládát, mert ezzel nem csak saját magunknak árthatunk, hanem mások egészségét vagy akár az életét sodorhatjuk veszélybe.

COVID után

Arra is fel kell készülni, hogy a koronavírus-fertőzés okozta tünetek elhúzódhatnak, és a betegség után általában lassabban nyerjük vissza kondíciónkat, mindennapi teherbíró képességünket, mint egy influenza után – ne is siettessük magunkat, adjunk időt a szervezetünknek a gyógyulásra!

 

Tanácsok baj esetére

 • A tünetek kezelésére és a láz csillapítására szedjünk olyan gyógyszert, amilyet más vírusfertőzés esetén is alkalmaznánk;
 • Maradjunk otthon és pihenjünk minél többet;
 • Fogyasszunk sok-sok folyadékot;
 • Az egyéb betegségeink miatt szedett/használt gyógyszereinket semmiképp ne hagyjuk el;
 • Azonnal forduljunk orvoshoz, ha rosszabbodik az állapotunk!

A megelőzésben a segítségünkre lehet

 • Gyakori és korrekt (az orrot és a szájat is takaró) maszkviselés – amiről akkor sem szabad megfeledkeznünk, ha idős hozzátartozóinkkal találkozunk!
 • Rendszeres és alapos – legalább 20 másodpercig tartó – kézmosás, kézfertőtlenítés
 • A biztonsági távolság betartása, csoportosulás, zsúfolt helyek kerülése
 • Az influenza elleni oltás beadatása – egyáltalán nem kizárt ugyanis, hogy valakit egy időben fertőzzön meg az influenza és a koronavírus, ami jóval nagyobb próbatétel elé állítaná a szervezetet, mintha csak az egyikkel kellene megbirkóznia
 • D-vitamin
 • C-vitamin
 • Fokozott cink- és szelénpótlás

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek