Coming-out: önmagunkért megtenni

Coming-out: önmagunkért megtenni

A homoszexualitást felvállalni nehéz döntés, egy életen át tartó folyamat lehet annak ellenére is, hogy sok minden változott az elmúlt években a fejekben.

Alexander Németországban él, ott született, ott nőtt fel. Még most is pontosan emlékszik arra a felhős, esős, hűvös napra, amikor közölte otthon, hogy homoszexuális. Reggel szólt a családnak, apjának, anyjának, nővérének, hogy estére szeretné összehívni a családi kupaktanácsot, mert fontos dologról szeretne beszélni. „Apa leszel vagy meleg vagy?”, viccelődött az anyja. „Inkább az utóbbi”, válaszolta Alexander, és megfagyott a konyhában a levegő. Először apja jutott szóhoz, megölelte, és megköszönte, hogy elmondta nekik. Délutánig beszélgettek, és Alexander ma már tudja, ez volt élete egyik legjobb döntése. Addig is jó kapcsolata volt a szüleivel, de azóta még bensőségesebb.

Markus Ulrich, a német Leszbikusok és Homoszexuálisok Egyesületének szóvivője szerint Alexander példája nem általános, sajnos a legtöbb esetben még ma sem fogadják örömmel és megértéssel, ha egy gimnazista bevallja, hogy a saját neméhez vonzódik. A tapasztalatok szerint az enyhébb reakciók a „Ne aggódj, majd kinövöd!” vagy a „Leszbikus? Csak még nem találtad meg az igazit!”, de a komolyabb veszekedés vagy agresszív reagálás, tettlegesség sem ritka, sokszor még a kapcsolat is megszakad a családtagok között.

Coming-out: önmagunkért megtenni

„A Coming-out egy életen át tartó folyamat”, mondta el Markus Ulrich, a család, a barátok beavatása csak az első lépése ennek a folyamatnak. Minden egyes új munkahelyen, sportközösségben, lakóközösségben újra és újra meg kell küzdeni a homoszexualitás felvállalásával.

A coming-outot mindenképpen megelőzi egy hosszabb-rövidebb időszak, egy belső őrlődés, amíg a homoszexuális magában is tisztába kerül a ténnyel, hogy az azonos neműekhez vonzódik. Alexander úgy emlékszik, nála ez hosszabb folyamat volt, mindig is a férfiakhoz vonzódott, de akkor jött rá egyértelműen, hogy meleg, amikor az osztálytársai halálosan szerelmesek lettek lányokba, ő pedig fiúk iránt érezte ugyanezt. Ekkor 12 éves volt. Alexandernek szerencséje volt, mert a helyi egyházi közösség orgonistájáról tudta, hogy homoszexuális, fordulhatott hozzá tanácsért. „Egy felnőttel megbeszélni a dolgot tartást és erőt adott”, mesélte Alexander, aki fél évvel később a családját és legközelebbi barátait is beavatta. Szerencsés fiú, hiszen a család támogatása és elfogadása szinte a legfontosabb ebben az életkorban, az önelfogadás egyik alapköve.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1990-ben vette ki a homoszexualitást a pszichés zavarok közül, klinikai kutatások bizonyítják, hogy nem patológiai elváltozásról vagy megbetegedésről van szó, hanem szexuális orientációról. Huszonöt évvel később mégis még mindig rengeteg előítélettel kell megküzdeni, és továbbra is a melegek stigmatizálása ellen kell harcolni. Marcus Ulrich szerint valamelyes javult a melegek elfogadása, de a coming-out attól is függ, milyen környezetben él az ember. Egy nagyvárosban „könnyebb” melegnek lenni, mint egy faluban, és hatalmas szerepe van a vallási hovatartozásnak, egyházi közösségnek is. A diszkriminációval pedig a mai napig meg kell küzdeni, a homoszexuálisok legalább kétharmadát sértegették, gúnyolták, becsmérelték már szexuális hovatartozása miatt Dr. Anne Bachmann a Kiel Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatója szerint.

Ez az oka annak, hogy a melegek 52 százaléka nem beszél homoszexualitásáról, illetve az, hogy nem szeretnék, ha munkahelyi előmenetelüket ez befolyásolná. Mi több, attól félnek, hogy a coming-out kirúgással jár, így nem meglepő, hogy minél nagyobb a fizetés, annál kisebb az őszinteség.

Alexander a gimnáziumban, ahova jár, nem érzi hátráltató tényezőnek, hogy tudják róla, hogy meleg. Persze idegesíti, ha „buzizni” hall valakit, de azt gondolja, hogy a legtöbben azért csinálják, mert semmit nem tudnak a témáról. Ha az oktatás keretein belül felvilágosítást kaphatnának, és a szexuális sokszínűség fogalmát megismernék, kevesebb lenne az előítélet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek