Burnout - A kiégés tipikus tünetei

Burnout - A kiégés tipikus tünetei

Nemrég még nem is ismertük ezt a szót, ma már a hétköznapi szókincsünk részévé vált. A leggyakoribb munkahelyi probléma hazánkban és a világban egyaránt a burnout, vagyis a kiégés.

"Amikor megkaptam ezt az állást, ezernyi lehetőség nyílt meg előttem, s azt éreztem, ez maga az álom. Ezért aztán megérte tanulni, értelmet nyert a sok tanulással töltött álmatlan éjszaka, a gyakorlatok, az idegeskedés. Ennél nem is érhetett volna nagyobb öröm! Néhány év után azt éreztem, hogy sosem lehetek a legokosabb, a legtehetségesebb az irodában. Kora reggel már a munkahelyemen voltam, sokszor késő estig, sőt majdnem minden hétvégén dolgoztam, és folyton azon aggódtam, hogy mi lesz holnap.

Visszatekintve ezekre az évekre, világosan látszik, hogy ez az életmód sehova sem vezetett. Amikor munkamániásnak neveztek, azt akkor kitüntetésnek vettem, büszke voltam arra, hogy ilyen sokat dolgozom. Se időm, se kedvem nem volt bulizni a barátaimmal, az egészségemmel egyáltalán nem törődtem, fokozatosan kiábrándultam a munkámból, és mindezek ellenére a munkán kívül semmi sem érdekelt..

A csillogó szemű, lelkes csajból lassan egy kiégett, fáradt, munkamániás nő lett. Íme, néhány figyelmeztető jel, ami idáig vezetett."

Mi a burnout?

Az én történetem egyáltalán nem ritka, sok nő tapasztalja meg ezeket az érzéseket, még mielőtt betöltené a 30. életévét Dr. Kovács Dóra pszichiáter, egyetemi tanár szerint a burnout vagyis a kiégés oka egyrészt a túlzott stressz, a túlterheltség, másrészt az elismerés hiánya. Ezt azokon a veszélyeztetett munkaterületeken figyelték meg, ahol a kollégák érzelmileg sokat adtak a munkájukhoz, viszont sikerélmény nem vagy csak rendkívül ritkán érte őket. A kifejezés ma egyre inkább elterjedt és tágabb értelmezést nyert. Az onkológusok és a pszichiáterek betegeinél gyakran tapasztalhatók ezek a jelenségek.

Burnout - A kiégés tipikus tünetei

A pszichiáter elmondta, hogy mindez azért veszélyes, mert az elhanyagolt burnout nemcsak kimerültséggel és a kedélyállapot romlásával jár, hanem súlyos egészségügyi következményei vannak, kihat a magánéletre és a munkaképességre is. Annak érdekében, hogy idejében kezelni tudjuk ezt az érzést, fontos tudnunk, hogy melyek a kiégés tünetei.

Dr. Kovács Dóra szerint mint minden betegségnek, a burnoutnak is jellegzetes tünetei vannak. Az alábbi tíz tünetegyüttes mindenképpen arra figyelmeztet, hogy változtatni kell az életünkön.

1. Kimerültség

A kiégés jellegzetes tünete, hogy mindig fáradtnak érzi magát az illető, az égvilágon nincs energiája, se kedve semmihez. A fáradtság lehet érzelmi, fizikai vagy szellemi.

2. A motiváció hiánya

Amikor már semmi örömet nem érez az ember, ha a munkájára gondol, gyomorgörcse van ha belép a munkahelyére, akkor elég valószínű, hogy a burnout utolérte őt is. Erre utal, ha egyre hosszabb ideig készülődik, s egyre nehezebben indul el otthonról.

3. Frusztráció, cinizmus, negatív érzelmek

Úgy érzi, egyáltalán nincs értelme a munkájának, feleslegesen végez értelmetlen feladatokat. Időről időre rádöbben, hogy mindent pesszimistán lát, a legrosszabbra számít.

4. Figyelemzavar

A kiégés és az elhúzódó stressz kihat a munkájára, a magánéletére, képtelen koncentrálni. A szorongó ember látásmódja általában beszűkül, hajlamos mindenben a rosszat látni. Rövid távon ez akár még hasznos is lehet, ha az ember felkészül a lehetséges legrosszabbra, de Dr. Kovács Dóra szerint  a testünk és az agyunk ezt a feszültséget rövid ideig képes kezelni, utána vissza akar térni a nyugodt hétköznapokhoz. Amikor krónikussá válik a stressz, akkor a beszűkült látásmód figyelemzavart okoz. Márpedig, ha koncentrációs zavaraink vannak, akkor a problémamegoldás, a határozott döntéshozatal is egyre nehezebben megy.

5. Csökkenő teljesítmény

Hasonlítsa össze a jelenlegi teljesítményét a néhány évvel ezelőttivel. A burnout nem egyik napról a másikra jelentkezik, tehát érdemes hosszabb időszakra visszatekinteni.

6. Otthoni és munkahelyi kapcsolatok

A burnout betegek viselkedése megváltozik otthon és a munkahelyükön egyaránt. Általában az a jellemző, hogy sokat veszekszenek a kollégákkal, a magánéletükben szintén sok konfliktussal küzdenek. Az sem ritka, hogy zárkózottakká válnak, s nem foglalkoznak a környezetükkel.

7. Elhanyagoltság

Több kiégett embernél látjuk, hogy az életmódjuk egészségtelen, nem vigyáznak magukra. Sokak számára vigaszt jelent a cigaretta, az alkohol, a csoki és a mértéktelen evés. Keveset alszanak, az alvászavarokra gyógyszert szednek, mégsem tudnak pihenni, és az állandósuló fáradtság ellen energiaitalokat, kávét fogyasztanak.

8. Folyton csak a munka

Még akkor is dolgozik, ha egyáltalán nem kell. Egyszerűen képtelen kikapcsolódni, ezáltal egyre ritkulnak azok az alkalmak, amikor nem a feladataival foglalkozik.

9. Elégedetlenség

Egyre kevésbé lelik örömüket a munkában és a magánéletben. Mindegy, hogy mi történik velük - mondja dr. Kovács Dóra – elégedetlenek, csalódottak, sokszor kellemetlenkednek.

10. Egészségügyi problémák

A tartós burnout, a krónikus stressz számos betegség (szívpanaszok, depresszió, túlsúlyosság, emésztési problémák) kiváltó oka lehet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek